ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Το Θέμα δεν είναι να μπαλώσουμε σήμερα την κατάσταση   όπως-όπως   αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η γενικευμένη κρίση θα μπορούσε να ήταν μια ευκαιρία για ένα νέο σχεδιασμό για μια νέα στρατηγική πιο ανθρώπινη περισσότερο Οικολογική.

Είναι βέβαιο ότι οι κυβερνήσεις το πρώτο πράγμα κάνουν είναι να υποτιμούν τα προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόσφατη έρευνα της   UNESKO για τις κλιματικές αλλαγές  έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τον τελευταίο καιρό είναι επιταχυνόμενη.   Σύμφωνα με την έρευνα έως το 2020 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 2 βαθμούς  κελσίου σε σχέση με την αντίστοιχη θερμοκρασία   της προβιομηχανικής εποχής. Η αύξηση   θα προκαλέσει  σειρά επιπτώσεων  στον πλανήτη , με κυριότερη  την αύξηση των επιπέδων της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων με ανυπολόγιστες  καταστροφές.

Από την άλλη μεριά σε πρόσφατη έκθεση του ΟΑΣΑ   υπολογίζεται  ότι οι εργαζόμενοι που στερούνται  υγειονομικής περίθαλψης  και βασικών παροχών φτάνουν το   1,8 δις άτομα.

Παράλληλα 1,2 δεις άνθρωποι κερδίζουν λιγότερο από 2 δολάρια   την ημέρα.

Στη Χώρα μας η οικονομική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει   να δείχνει τα σημάδια της. Πολλοί άνθρωποι μας έχουν χάσει την εργασία τους η αναγκάζονται να δεχθούν μείωση μισθού ή ωραρίου, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται.

Εξάλλου δεν είναι λίγοι στην Ελλάδα αυτοί  που υποστηρίζουν πως ακόμη δεν έχει έρθει η κρίση εδώ και πως ακόμη είμαστε στα πρώτα στάδια. Ενώ παράλληλα λένε πώς η κρίση θα ενταθεί τους επόμενους  μήνες  αφού λόγω  της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής η Χώρα δανείζεται πολλά και ακριβά.   Οι λαϊκές συνοικίες στα δυτικά προάστια δέχονται τα μεγαλύτερα πλήγματα της οικονομικής ενεργειακής και  περιβαλλοντικής κρίσης.

Χαρίλαος Σχοινάς

Μέλος Οικολόγων Ελλάδας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: