ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΠΟΙΚΙΛΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ

Κοινωνικός τίτλος. Η προγραμματίστρια σοφή της εποχής εκείνης…

Γράφει ο Αντιπλοίαρχος (ΠΤ-ΗΝ) ε.α. Γρ. Γεωργακόπουλος Π.Ν.

Μία άποψη

Κάθε άνθρωπος (παιδί) που έρχεται στη ζωή σ’αυτό το πλανήτη Γη, πρώτα γνωρίζει τους γονείς του, τους συγγενείς του, τους γειτόνους του, τους συγχωριανούς του. Η πρώτη του επαφή είναι να βυζάξει το μητρικό γάλα, το οποίο είναι και αναντικατάστατο ως τροφή. Ακούσαμε τώρα τα τελευταία χρόνια ότι το γάλα της γαϊδούρας είναι εξ’ ίσου θρεπτικό όπως το μητρικό. Κατά τη δύσκολη δεκαετία του 1940, τα μικρά παιδιά που έμεναν ορφανά τα θήλαζαν οι γειτόνισσες, αλλά επειδή το γάλα τους δεν επαρκούσε, το ετάιζαν και γαϊδουρόγαλα για να το κρατήσουν στη ζωή, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν τα θρεπτικά συστατικά του. όμως η Θεία Πρόνοια φροντίζει για όλα, έτσι φρόντιζε τότε και για τα ορφανά.

Πολλές όμως κυρίες τη σημερινή εποχή δεν θηλάζουν τα παιδιά τους για να μη χαλάσει το στήθος τους. Φρίξον ήλιε.

Ψυχικά το κάθε παιδί συνδέεται με την «προγραμματίστρια οικονομικού –προγραμματιστού εθνικής παιδείας – θρησκευμάτων  και ζωής», όπως θα λέγαμε σήμερα της οικογένειας, τη Μητέρα.

Αυτή δεν άλλαξε τίτλους φανταχτερούς από νοικοκυρά να το κάνει Μαρκησία, κυρία.  Εσύ κράτος άλλαξες τις ονομασίες των Υπουργείων με μοντέρνες, όπως δια βίου μαθήσεως, εκσυγχρονισμού, νησιωτικής Ελλάδος, του Πολίτη και ουκ ολίγες άλλες, ποιος ξέρει πόσες ονομασίες θα ακούσουμε ακόμη, πάντως έχω προαίσθηση ότι Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν θα ακούσουμε.

Ωσαύτως τις ονομασίες όλων των Υπουργείων από τις πολλές αλλαγές ίσως ελάχιστοι να τις γνωρίζουν.

Πάντως αγράμματη της οικογενείας τότε, εάν ξανά έρθεις στη ζωή στον πλανήτη Γη, θα πας στο Υπουργείο δια βίου μαθήσεως και θα σπουδάζεις σε όλη σου τη ζωή, τώρα που καταργήθηκε η βάση του 10 δεν θα απαιτείτε να διαβάζεις. Θα εισαχθείς στο πανεπιστήμιο με 0.69 μόρια.

Μάνα της τότε εποχής, εσύ ήσουν προγραμματίστρια της οικονομίας και ζωής της οικογένειας, γνωστά τα οικονομικά της παλιάς εποχής, 1940, 50, 60. Λεφτά τότε για τους πολλούς δεν υπήρχαν, εάν υπήρχαν και κάποια χρήματα προς το τέλος της δεκαετίας του 1940 φαλίρισαν. Την μία ημέρα με κάποια χρήματα αγόραζες ένα ζευγάρι αυγά, την επόμενη ήθελες το 10πλάσιο για να αγοράσεις ένα αυγό. Εσύ σοφή της τότε εποχής διδάχτηκες και το πλήρωσες πολύ ακριβά στο γηρασμένο τομάρι σου, αντάμωσες τη φτώχεια. Στη μετέπειτα ζωή σου έλεγες στα παιδιά σου, στις γειτόνισσες «του οχτρού μου το βιος να είναι χρήμα».

Σοφή γυναίκα της τότε εποχής και της σημερινής αν ζούσες, που να σε βρούνε τις σημερινές εποχές; Να τους διδάξεις τις σοφίες σου αλλά και ποιος θα τις άκουγε;…..ίσως να έρθεις σε αυτό τον κόσμο να τους σώσεις. Πριν στεγνώσει το μελάνι των παραπάνω αναφερομένων στα Υπουργεία (ονομασίες), πάλι άλλαξαν τίτλους με το ανάλογο κόστος που πληρώνουν οι….υπήκοοι. Μήπως αγράμματη της τότε εποχής με αλλαγές ονομασίες των Υπουργείων αλλάξει και προς το καλύτερο η ευημερία μας, ίδωμεν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: