ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μεταβολικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ή μηδαμινή έκκριση ινσουλίνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο διαδεδομένος και μπορεί να εμφανισθεί στον οποιοδήποτε. Αυτοί που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο είναι οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι, οι γυναίκες που έχουν εμφανίσει διαβήτη της εγκυμοσύνης, άτομα με ιστορικό στην οικογένειά τους και αυτοί που εμφανίζουν κλινικά στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου (υπέρταση, αύξηση της περιμέτρου της κοιλίας, διαταραχές των λιπιδίων του αίματος).

Ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία αποτελούν τη δίδυμη επιδημία της σύγχρονης εποχής. Σήμερα περίπου 270 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με το διαβήτη.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου είναι η πολυουρία, η πολυδιψία, η πολυφαγία και η απώλεια βάρους.

Οι κύριες επιπλοκές του διαβήτη είναι η αγγειοπάθεια, η νευροπάθεια, η νεφροπάθεια και η αμφιβληστροδιοπάθεια (δηλαδή: έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό, περιφερική αρτηριοπάθεια, διαταραχές οράσεως και νεφρική ανεπάρκεια).

Τα αίτια της νόσου οφείλονται σε γενετικές καταβολές ενώ παίζει σπουδαίο ρόλο ο τρόπος ζωής, π.χ. η καθιστική ζωή, η κακή ποιότητα διατροφής, η παχυσαρκία, το χρόνιο stress.

Για τους πάσχοντες από διαβήτη είναι επιτακτική η φροντίδα και η υγιεινή των άκρων. Να ελέγχετε και να περιποιείστε σχολαστικά τα πόδια σας, να προσέχετε εάν υπάρχει ελαττωμένη αίσθηση, να φοράτε άνετα και μαλακά παπούτσια και καλό είναι να αποφεύγετε τους τραυματισμούς.

Είναι απαραίτητη η ψυχολογική στήριξη στον διαβητικό ασθενή έτσι ώστε να συμμορφωθεί σε ένα πιο εγκρατή και ποιοτικότερο τρόπο ζωής.

Η επίσκεψη στον διαβητολόγο ιατρό είναι αναγκαία και καθορίζεται από αυτόν η θεραπευτική αγωγή (ινσουλίνη ή φάρμακα). Το πλέον καθοριστικό όμως παραμένει η αυστηρή τήρηση των κανόνων για άσκηση και σωστή διατροφή (αποφυγή γλυκών, αλκοόλ, υδατανθράκων) και περισσότερη λήψη λευκωμάτων εάν το επιτρέπει η νεφρική λειτουργία.

Δρ. Σπύρος Ν. Παπαϊωάννου

Ειδικός Καρδιολόγος

Διδάκτωρ ΑΠΘ

Αναπληρωτής Δ/ΝΤΗΣ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΝΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: