Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ Υ/Β

Αθήνα 30 Νοεμβρίου 2010

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ

Ο θεσμός του ετήσιου μνημόσυνου εις μνήμη των αποβιωσάντων, εν καιρώ πολέμου και εν καιρώ ειρήνης, Αξιωματικών-Ανθυπασπιστών-Υπαξιωματικών και Ναυτοδιόπων αποφοίτων της Σχολής Υποβρυχίων έγινε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 όπως αρμόζει στην μεγάλη οικογένεια των πληρωμάτων των Υποβρυχίων.

Στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στον Ι.Ν Αγ. Γεωργίου παρέστησαν ο Αρχηγός Αρχηγείου Στόλου Αντιναύαρχος Γεώργιος Δημητριάδης Π.Ν (και ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού), ο Υπαρχηγός Αρχηγείου Στόλου Υποναύαρχος Γεώργιος Καλόγηρος Π.Ν, ο Αρχιεπιστολέας Αρχηγείου Στόλου Αρχιπλοίαρχος Σπυρίδων Δημουλάς Π.Ν, σύσσωμη η Διοίκηση των υποβρυχίων με επικεφαλής τον Διοικητή της Πλοίαρχο Αθανάσιο Καρατζά Π.Ν και αντιπροσωπεία Κυβερνητών-Αξιωματικών-Ανθυπασπιστών-Υπαξιωματικών των Υποβρυχίων, ο

Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Σπυρίδων Περβαινάς, ο Πρόεδρος του ΣΑ/ΣΑΜΥΝ Ελευθέριος Σφακτός, ο Αντιπρόεδρος του ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ Γεώργιος Τούντας, καθώς και πλήθος εν αποστρατεία συναδέλφων.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Ναπολέων Γενοβέλης αναφερόμενος περιληπτικά στα γεγονότα στην ιστορία των υποβρυχίων κατά τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας τα εξής:

«Σήμερα ο σύνδεσμός μας τελεί όπως και κάθε χρόνο, το καθιερωμένο μνημόσυνο, ως ελάχιστο φόρο τιμής, σεβασμού, ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης προς τους 21 Αξιωματικούς, 33 Υπαξιωματικούς και 52 Ναυτοδιόπους, ηρωικά πεσόντες κατά την δράση των Υποβρυχίων μας στον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο. Η υπέρτατη θυσία τους στον βωμό της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας της πατρίδας και των Εθνικών ιδεωδών, αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκαν γενιές Ελλήνων, θα αποτελεί παντοτινά παράδειγμα για όλους μας.

Η παρουσία σας στην σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Ελληνική πολιτεία δεν ξεχνά και με την στρατιωτική της ηγεσία, αποδίδει τις δέουσες τιμές στην μνήμη των συναδέλφων μας πληρωμάτων των Υ/Β κατά την διάρκεια του Β! Π.Π που έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα, πιστοί στον όρκο τους, στις αξίες τους Έθνους και στις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Από το μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων με τα Υ/Β. Ο πρόεδρος Σ.Υ/Β εκφωνεί το ιστορικό των Υ/Β

Επιθυμώ να καλωσορίσω για μια ακόμα φορά την ηγεσία του Στόλου μας και ιδιαίτερα τον κύριο Αρχηγό για την εδώ παρουσία του με τους επιτελείς του, καθώς και τον Διοικητή Υποβρυχίων για την σύσσωμη συμμετοχή της διοικήσεως για την δύναμη που μας δίνουν να συνεχίσουμε. Η οικογένεια όμως των υποβρυχίων τηρώντας μνήμες και παραδόσεις, τιμά και θυμάται παράλληλα σήμερα και τους άλλους συναδέλφους μας των Υ/Β, που έχασαν την ζωή τους εν ειρήνη.

Αγαπητοί φίλοι, πέραν του μνημόσυνου, είναι επιβεβλημένη μια μικρή ιστορική αναδρομή στις συνθήκες της εποχής, στη δράση των απολεσθέντων Υ/Β μας και την υπέρτατη θυσία στον βωμό της πατρίδας των 106 συναδέλφων μας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η αναλογία απολεσθέντων /υπηρετούντων η Διοίκηση Υ/Β είχε το μεγαλύτερο ποσοστό σε απώλειες από όλα τα τμήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την διάρκεια του Β! Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Στολίσκος των Ελληνικών Υ/Β, αποτελούμενος από τα Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ-ΝΗΡΕΥΣ-ΤΡΙΤΩΝ- ΠΡΩΤΕΥΣ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ-ΚΑΤΣΩΝΗΣ παρά την παλαιότητα τους 12ετούς υλικού τους που για την εποχή τους ήταν και τεχνολογικώς ξεπερασμένα, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες

των πληρωμάτων τους, είχε κατά την διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου του 1940 πολλές και αξιοθαύμαστες επιτυχίες. Στις πάμπολλες επιθετικές περιπολίες τους είχαν αρκετές επιτυχίες αλλά εθρήνησαν και τους πρώτους νεκρούς με την βύθιση του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ στις 29 Δεκεμβρίου 1940. Τότε το Υ/Β περιπολούν στο στενό του Οτράντο εντοπίζει και μετά από επιτυχή επίθεση βυθίζει το έμφορτο με στρατεύματα Ιταλικό μεταγωγικό Sardenga 11.500 τόνων. Στην συνέχεια εντοπίζεται από τα συνοδά πλοία και υφίσταται πολλές επιθέσεις με βόμβες βάθους και τελικά εμβολίζεται από το τορπιλοβόλο Antares. Βαριά τραυματισμένο βυθίζεται αύτανδρο, συμπαρασύροντας στον υγρό του τάφο 6 Αξιωματικούς-12 Υπαξιωματικούς και 30 Ναυτοδιόπους. Μετά την διαφυγή του Στόλου στην Μέση Ανατολή, τα υπόλοιπα πέντε Υ/Β συνέχισαν την ηρωική τους δράση, συνεπικουρούμενα από τα από τους Βρετανούς παραχωρηθέντα Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ και ΜΑΤΡΩΖΟΣ. Μέχρι το τέλος του πολέμου τρία ακόμη Υ/Β απωλέσθησαν:

–Το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ, το οποίο ευρισκόμενο σε προβλήτα του ναυστάθμου της Μάλτας όπου επισκευάζετο, υφίσταται τις συνεχείς επιδρομές από Γερμανικά αεροσκάφη από την 27ην Φεβρουαρίου έως και την 4η Απριλίου 1942 οπότε και τελικώς εβυθίσθη. Κατά τον βομβαρδισμό της 27ης Φεβρουαρίου εφονεύθησαν ο Κυβερνήτης του Πλωτάρχης Βασίλειος Αρσλάνογλου και ο Ανθυποπλοίαρχος Ιωάννης Κωστάκος.

–Το Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ, το οποίο την 16ην Νοεμβρίου 1942, εκτελώντας επιθετική περιπολία πλησίον της Εύβοιας εντοπίζεται από Γερμανική κορβέτα. Μετά από πεντέμιση ώρες καταδίωξης και αφού εβλήθησαν πενήντα περίπου βόμβες βάθους εναντίον του, αναδύεται και συνεχίζει τον άνισο αγώνα του εν επιφανεία δια του πυροβόλου του. Τελικά εμβολίζεται και βυθίζεται συμπαρασύροντας στον υγρό του τάφο 24 από τα μέλη του ηρωικού του πληρώματος (6 Αξιωματικοί-7 Υπαξιωματικοί και 10 Ναυτοδίοποι). Ο κυβερνήτης του Γερμανικού σκάφους στέλνει άγημα και αποσπά την ανυπεράσπιστη σημαία του Υ/Β από τον ιστό λίγο πριν αυτό βυθισθεί. Ιστορικά αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ίδιος άνθρωπος 30 χρόνια αργότερα κατά την τελετή παραλαβής του τωρινού ομωνύμου Υ/Β στο Κίελο, παρέδωσε, βαθύτατα συγκινημένος, την σημαία αυτή στον πρώτο κυβερνήτη του, τότε

Πλωτάρχη Ιωάννη Μανιάτη. Η σημαία αυτή, βαρύτιμο ιστορικό κειμήλιο σήμερα, κοσμεί το γραφείο του Διοικητού Υποβρυχίων.

–Τέλος το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ, το οποίο την 14η Σεπτεμβρίου 1943, εκτελώντας επιθετική περιπολία πλησίον της νήσου Σκιάθου εντοπίζεται από Γερμανική κορβέτα. Μετά από πολύωρη καταδίωξη και αφού εδέχθη πολλαπλές επιθέσεις με βόμβες βάθους αναγκάζεται, βαριά λαβωμένο, σε ανάδυση. Ο κυβερνήτης του Αντιπλοίαρχος Βασίλειος Λάσκος, πιστός στις παραδόσεις του Π.Ν συνεχίζει ηρωικά την άνιση αντιπαράθεση με τον διώκτη του βάλλοντας εναντίον του με το πυροβόλο του Υ/Β. Τελικά και αφού εφονεύθη το σύνολο της ομοχειρίας του πυροβόλου το Υ/Β εμβολίζεται και βυθίζεται με αποτέλεσμα την απώλεια 6 Αξιωματικών-14 Υπαξιωματικών και 12 Ναυτοδιόπων. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί και η απώλεια τριών ακόμη ανδρών του Στολίσκου των Υ/Β. Του Υποπλοιάρχου Νικ. Μέρλιν που επέβαινε στο Βρετανικό Υ/Β ΠΕΡΣΕΥΣ για απόκτηση εμπειρίας και το οποίο απωλέσθη αύτανδρο μεταξύ της 26ης Νοεμβρίου και 20ης Δεκεμβρίου 1941,

ενώ περιπολούσε στο στενό το Οτράντο. Του Υποπλοιάρχου Νικ. Ρουσσέν, κυβερνήτου του Υ/Β Παπανικολής και του Αρχικελευστού Η/Λ Κ. Στάση που φονεύθηκαν την 23ην Απριλίου 1944 κατά την επιχείρηση ανακατάληψης των εις χείρας των στασιαστών ευρισκομένων πλοίων του στόλου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζοντας την παράδοση, αναγνωρίζοντας την υπέρτατη θυσία των και αποτείοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής, έδωσε το όνομα δεκαεπτά εκ των ηρωικώς πεσόντων ανδρών των Υ/Β, σε πλοία του στόλου μας.

Κύριε Αρχηγέ του Στόλου, η παρουσία σας εδώ σήμερα μαζί με τους εν ενεργεία Αξιωματικούς- Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού, υποδηλώνει έμπρακτα για μια ακόμη φορά, αφενός μεν την αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας, αφετέρου δε την διαχρονική διατήρηση μνήμης εκ μέρους των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε αυτούς που προσέφεραν την ζωή τους, αγωνισθέντες και πεσόντες υπέρ της πατρίδος «τοις κοίνων ρήμασι πειθόμενοι».

Ακολούθησε εκφώνηση των 105 Αξ/κών, Υπαξ/κών και Ν/διόπων που έπεσαν με τα Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ, ΓΛΑΥΚΟΣ, ΤΡΙΤΩΝ, ΚΑΤΣΩΝΗΣ

Η μνήμη τους είναι αιώνια και εμείς οι συνάδελφοι, των πεσόντων εν πολέμω και θανόντων εν ειρήνη, της μεγάλης οικογένειας των Υποβρυχίων, υποσχόμεθα να διατηρήσουμε την μνήμη τους στις επερχόμενες γενεές.

Σας ευχαριστώ όλους σας για την παρουσία στην σεμνή αυτή εκδήλωση».

Μετά το πέρας του μνημόσυνου και στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου δόθηκε μικρή δεξίωση όπου αντηλλάγησαν ευχές εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και όλοι έδωσαν υπόσχεση πως θα παρευρεθούν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα λάβει χώρα την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 στην λέσχη αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Χαράλαμπος Γιακουβάκης

giakouvakis2004@yahoo.gr

============================

Το ΔΣ του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων αποφάσισε ομόφωνα και βάσει καταστατικού την παράταση της θητείας του τρέχοντος ΔΣ κατά 3 μήνες προκειμένου το νεοεκλεγέν Συμβούλιο να καλύψει την διοργάνωση του 51ου Παγκόσμιου Συνεδρίου που προτάθηκε να γίνει στην Αθήνα τον Μάιο του 2014.

Η εκλογική διαδικασία ορίσθηκε για το τελευταίο 10ήμερο του μηνός Μαΐου 2013.

============================

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Υποβρυχίων έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 στην αίθουσα δεξιώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος συναδέλφων και φίλων του συνδέσμου, ο Διοικητής Δ.Δ.Μ.Ν. Υποναύαρχος (Μ) Αγιατζίδης και ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Ναυτικού, ο Διοικητής Υποβρυχίων Πλοίαρχος Αθ. Καρατζάς, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος τέως Βουλευτής και Υπουργός Α. Παπαδόγγονας, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Σπ. Περβαινάς με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Τζικάκη και μέλη του Δ.Σ., ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος Τ. Μασούρας, ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Σ.Ν.Δ. και της Ε.Θ.Ε. Δ. Καλλτέρος, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυτικής Αεροπορίας Γ. Μπεζεριάνος, ο Πρόεδρος του ΣΑ/ΣΜΥΝ Ελ. Σφακτός και ο Πρόεδρος του ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ Ν. Βασιλείου.

Αντηλλάγησαν ευχές για υγεία και καλή χρονιά και έδωσαν υπόσχεση πως θα δώσουν το παρών και στην χοροεσπερίδα του συνδέσμου που προγραμματίστηκε για την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 στον φιλόξενο χώρο του Golf Γλυφάδας.

Από την κοπή πίτας του Σ.Υ./Β

Καλωσόρισμα από τον Υποναύαρχο ε.α. Νατ.Γενοβέλη Π.Ν.

Επίδοση πίτας στον Ελ. Σφακτό (ΣΑ/ΣΜΥΝ)

======================

«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» ένα όνομα με ιστορία!!

Ο Δημήτριος ΠΑΠΑΝ1ΚΟΛΗΣ του Γεωργίου γεννήθηκε στα Ψαρά το 1790 και πέρασε στην ιστορία ως σπουδαίος ναυμάχος και διάσημος πυρπολητής κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης του 1821 από ηλικίας μόλις 19 ετών. Η πατρίδα για να τιμήσει τα κατορθώματα του, έδωσε το όνομα του σε υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Το πρώτο υποβρύχιο που έφερε το όνομα «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» (Υ-2) ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία «Ateliers & Chantiers de la». Καθελκύστηκε στις 3 Νοεμβρίου 1927 και ύψωσε την Ελληνική Σημαία στις 21 Δεκεμβρίου 1927 στο Τουλόν της Γαλλίας. Ήταν ένα από τα 2 ομοίου τύπου Υ/Β (το άλλο ήταν το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ) που παραγγέλθηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση και ήταν το πρώτο Υ/Β που απέπλευσε την 28 Οκτωβρίου 1940 στις 16:00 με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μίλτο Ιατρίδη για την αντίσταση κατά του άξονα. Πλούσια είναι η δράση του κατά την διάρκεια του Β! Παγκοσμίου Πολέμου, βυθίζοντας 1 καταδρομικό – 4 ακτοφυλακίδες – 3 εμπορικά πλοία και αρκετά ιστιοφόρα. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση και το 1945 παροπλίσθηκε. Ο πυργίσκος του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» διατηρήθηκε στη βάση υποβρυχίων και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

«Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» ήταν ο τίτλος Ελληνικής ταινίας σε σκηνοθεσία Γεωργίου Ζερβουλάκου και σενάριο Δημητρίου Ζαννίδη με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο η οποία προβλήθηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1971) με σενάριο γραμμένο από τις επιτυχίες του ομώνυμου υποβρυχίου κατά την διάρκεια του Β! Π.Π κερδίζοντας μάλιστα και βραβείο.

Το δεύτερο υποβρύχιο που έφερε το όνομα «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» (S-114) ναυπηγήθηκε το 1944 στο Manitowoc SB Co ως τύπου Balao (USS Hardhead SS-365) και το 1953 πέρασε από μετασκευή σε τύπου Guppy. Ύψωσε την Ελληνική σημαία την 26η Ιουλίου 1972, εντάχθηκε στην δύναμη του στολίσκου Υποβρυχίων την 28η Δεκεμβρίου 1972 και παροπλίστηκε στο τέλος του 1992. Παρά το ότι ο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» ήταν ο ζωντανός … καθρέπτης της πρόσφατης ιστορίας και θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένα υποβρύχιο μουσείο, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες διαλύθηκε στην Ρουμανία το 2000 χρονολογία κατά την οποία είχε μπει στο πρόγραμμα η κατασκευή του νέου υποβρυχίου τύπου 214.

Ο σύγχρονος «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» S-120 είναι το νέο καμάρι του στολίσκου υποβρυχίων και του Πολεμικού μας Ναυτικού. Κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων της H.D.W στο Κίελο της Γερμανίας και είναι το πρότυπο των υποβρυχίων τύπου 214. Ύψωσε την Ελληνική σημαία την 2 Νοεμβρίου 2010 κατέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας την 21η Δεκεμβρίου 2010 και εντάχθηκε στην δύναμη του Πολεμικού μας Ναυτικού παρουσία σύσσωμης της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, συγγενών του πληρώματος και πλήθους προσκεκλημένων.

Στην διάρκεια των πέντε χρόνων που ο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» έπρεπε να είχε ενταχθεί στην δύναμη του στόλου πολλά ειπώθηκαν, άλλα τόσα εγράφησαν, άλλα τόσα μεταδίδονταν «στόμα σε στόμα» από καλοθελητές, ειδήμονες και πολυπράγμονες. Έβλεπαν παντού «ανοικτές πληγές» πλάθοντας ουσιαστικά έναν «μύθο» για υποβρύχιο ….φάντασμα. Ακόμα και την ημέρα που κατέπλευσε στην Ελλάδα και πήγε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προκειμένου να επιδιορθωθούν μικροπροβλήματα από την επίδραση δυσμενών καιρικών συνθηκών (θαλασσοταραχή 9 και 10 μποφόρ), αρκετοί ασχολήθηκαν με το άψυχο υλικό και δεν μπήκαν στον κόπο να γράψουν μια ευχή για το πλήρωμα του!!

Όσοι είχαν την τύχη να παραλάβουν τα υποβρύχια τύπου «ΓΛΑΥΚΟΣ» και «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» είναι σε θέση να γνωρίζουν τι προβλήματα αντιμετωπίζει κάθε είδους πρότυπο. Παρά τις όποιες αντιξοότητες τα υποβρύχια τύπου «ΓΛΑΥΚΟΣ» και «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» έχουν να επιδείξουν ιστορία ασφαλούς ναυσιπλοΐας σαράντα (40) και τριάντα (3ί) χρόνων αντίστοιχα και αυτή χάρις στην ευσυνειδησία-επαγγελματικότητα και κατάθεση ψυχής των πληρωμάτων τους!

Ο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» ΜΑΣ, ήρθε για να συνεχίσει την ιστορία των προκατόχων του με κύριο στόχο την διασφάλιση της ειρήνης και αν απαιτηθεί να δώσει μάχη για την εθνική μας ακεραιότητα. Οι ικανότητες του νέου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» έχουν να κάνουν κυρίως με το σύστημα της αναερόβιας πρόωσης, την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε οπλικά συστήματα, και σύγχρονα συστήματα εντοπισμού/ναυτιλίας.

Είμαι πεπεισμένος πως ο επαγγελματισμός και η ικανότητα των συναδέλφων που αποτελούν και θα αποτελέσουν το πλήρωμα του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», είναι αυτοί που δεν θα επιτρέψουν να αμφισβητηθεί και να αμαυρωθεί η ιστορία των ανδρών των υποβρυχίων, όπως έχουν διδαχθεί «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Αυτό που απομένει είναι να ευχηθούμε στο νέο μας απόκτημα και στο πλήρωμα του είναι: καλά ταξίδια με ακούραστες διαδρομές σε ήρεμες θάλασσες, ασφαλείς καταδύσεις, επιτυχείς αναδύσεις και αβλαβείς κατάπλους στην βάση τους, με μια λέξη «ΚΑΛΟΤΥΧΟΙ»!!

Χαράλαμπος Γιακουβάκης

giakouvakis2004@yahoo.gr

Από την τελετή ενσωμάτωσης του Υ/Β Π΄΄ Νικολή

Ομιλία του ΥΕΘΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: