Όταν η καρδιά κινδυνεύει (μέρος ΙΙ)

ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Για όλα αυτά που αναφέραμε στο προηγούμενο φύλλο, δηλαδή την στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, την καρδιακή ανεπάρκεια, τις αρρυθμίες και το ανεύρυσμα, υπάρχουν τρόποι για να προλάβουμε τον κίνδυνο.

Πρέπει να διατηρούμε το βάρος μας σε ιδανικά επίπεδα. Να περιορίζουμε την κατανάλωση άλατος, των λιπαρών τροφών και εάν είναι εφικτό να κόψουμε το κάπνισμα. Να ελέγχουμε την πίεσή μας και να φροντίζουμε να κάνουμε άσκηση (βάδισμα, ελαφρύ τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο κ.τ.λ.).

Να κάνετε κάθε χρόνο έναν καρδιολογικό έλεγχο εάν έχετε συμπληρώσει τα 40 και συγκεντρώνετε πολλούς παράγοντες κινδύνου. Χρειάζεται να συγκρατείτε τα νεύρα σας. Όταν οργίζεστε, αυξάνεται η έκκριση των ορμονών του στρες (κατεχολαμίνες) οι οποίες αναγκάζουν την καρδιά να λειτουργεί σε γρήγορους ρυθμούς. Να δίνεται προσοχή σε συμπτώματα όπως κάψιμο ή πόνο στο στήθος έπειτα από κόπωση ή ανέβασμα μιας σκάλας ακόμα κι αν διαρκούν ελάχιστα λεπτά.

Πολλές φορές ο πόνος του εμφράγματος ή της ασταθούς στηθάγχης μπορεί να αποδίδεται από τον πάσχοντα σε  λάθος αίτιο (π.χ. νευρόπονο, πόνο στομάχου ή χολής) με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Η πρώτη κίνηση για την αντιμετώπιση ενός εμφράγματος είναι η λήψη μίας ασπιρίνης.

Υπενθυμίζεται εδώ πως το έμφραγμα του μυοκαρδίου συνήθως οφείλεται σε απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών από την αθηροθρόμβωση. Δυστυχώς σιγά-σιγά οι γυναίκες κλέβουν το θλιβερό προνόμιο που κατείχαν πριν λίγα χρόνια οι άνδρες, λόγω των συνηθειών (π.χ. κάπνισμα) που υιοθέτησαν από τους άνδρες.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια που οφείλεται κυρίως στην στεφανιαία νόσο, σε προσβολή ιδιαίτερα από τα, του μυοκαρδίου ή σε συγγενή αίτια, που εμφανίζονται ακόμη σε βρέφη και σε παιδιά, το πρώτο σύμπτωμα είναι η εύκολη κόπωση στην προσπάθεια και η δύσπνοια. Μετά από έμφραγμα, όταν νεκρώνεται πάνω από το 20% του μυοκαρδίου τότε εκδηλώνονται τα συμπτώματα της.

Εδώ στην πρώτη γραμμή της θεραπείας είναι η δίαιτα (διατροφή φτωχή σε αλάτι, εύπεπτη και με λίγες θερμίδες). Τα αγγειοδιασταλτικά και τα διουρητικά είναι φάρμακα πρώτης εκλογής, ενώ από επεμβατικής πλευράς μπορεί να χριαστεί χειρουργική επέμβαση (by pass) ή τοποθέτηση μόνιμου αμφικοιλιακού βηματοδότη ή απινιδωτή.

Στις συγγενείς καρδιοπάθειες η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η θεραπεία εκλογής και όσο νωρίτερα πραγματοποιείτε τόσο καλύτερα αποτελέσματα υπάρχουν. Το ίδιο ισχύει και    σε πολλές βαλβιδοπάθειες, καθώς και στο ανεύρυσμα της αορτής.

Στο ανεύρυσμα ο ρόλος της κληρονομικότητος είναι σημαντικός καθώς και το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση. Αν σπάσει ένα ανεύρυσμα η πιθανότητα επιβίωσης είναι 40%. Οι άνδρες μετά τα 55 τους χρόνια κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες.

Τέλος οι αρρυθμίες μπορεί να εκδηλώνονται με πολλές μορφές. Εάν κριθεί από τον γιατρό ότι είναι αθώες τότε δεν χρειάζεται θεραπεία. Εάν οφείλονται σε παθολογικά αίτια, τότε μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αντιμετώπιση ή επεμβατική (τοποθέτηση βηματοδότη).

Εκτός από τις ακίνδυνες αρρυθμίες, οι οποίες οφείλονται σε περιστασιακές καταστάσεις (συναισθηματική φόρτιση, κούραση, κατανάλωση καφέ και τσιγάρο) σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια φάρμακα τα οποία χορηγούνται για την υπέρταση, τον υποθυρεοειδισμό ή την καρδιακή ανεπάρκεια, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο ρυθμό της καρδιάς.

Η πιο επικίνδυνη αρρυθμία είναι η κοιλιακή αρρυθμία. Σε αυτή την περίπτωση ο μυς της καρδιάς δεν συστέλλεται καθόλου οπότε δεν εξωθεί αίμα. Έτσι ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του και παθαίνει ανακοπή.

Συνοψίζοντας, βλέπουμε πως η καρδιά μπορεί να λειτουργεί απρόβλεπτα. Η σωστή πρόληψη, ο σωστός τρόπος ποιότητας ζωής, μπορεί να μειώσουν στο μέγιστο τα καρδιαγγειακά συμβάματα.

 

Δρ. Σπύρος Ν. Παπαϊωάννου

MD PHD

Αναπληρωτής Δ/ντης

Καρδιολογικής κλινικής

Διδάκτορ Α.Π.Θ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: