Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ Υ/Β

ΒΑΘΥ ΜΠΛΕ « 100 ΠΟΔΙΑ ΤΟ ΒΑΘΟΣ»

Όταν υπηρετείς στα Υποβρύχια αποδέχεσαι τις δυσκολίες στον τρόπο ζωής και δεν παραγνωρίζεις τους ευνόητους κινδύνους . Αυτός είναι και ο λόγος που εκεί υπηρετούν μόνον εθελοντές , εν γνώσει των συνεπειών κ.τ.λ.:

Κύρια προσόντα για να υπηρετήσει κάποιος σε ένα Υ/Β είναι να μην έχει πρόβλημα στους κλειστούς χώρους, να είναι θαρραλέος ,να παίρνει ταχύτατα τις όποιες αποφάσεις, και να γνωρίζει άριστα τα καθήκοντα του, γιατί το όποιο λάθος του θα είναι μοιραίο για όλους.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Προς τη δύση του ο ήλιος και στο Ναύσταθμο το πλήρωμα του Υ/Β ΤΡΙΑΙΝΑ ( Υ14 ) είχε τελειώσει την «προετοιμασία απάρσεως» και ήταν σε αναμονή της άφιξης και επιβίβασης της ομάδας καταδρομών του

Στρατού Ξηράς ώστε να αποπλεύσει για την εκτέλεση μικτής άσκησης.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε :

Απόπλους- πλους εν καταδύσει -κατάπλους σε ένα σημείο δύο ναυτικά μίλια από μία συγκεκριμένη ακτή ( υποτίθεται εχθρική) – ανάδυση την δωδέκατη νυκτερινή – αποβίβαση της ομάδος δολιοφθοράς (κομάντος) οι οποίοι όταν έφθαναν στην ακτή έπρεπε να εντοπίσουν ένα στρατιωτικό οίκημα που φυλασσόταν από δύο σκοπούς στρατιώτες και αφού τους αιφνιδιάσουν και τους συλλάβουν , να τους δέσουν σε κάποιο σταθερό αντικείμενο και να επιστρέψουν στο Υ/Β.

Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταχύτατα ώστε να μην παραμείνει το Υ/Β για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιφάνεια.

Εν τω μεταξύ το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα είχε μεριμνήσει ο οπλισμός των σκοπών να μην έχει σφαίρες καθώς επίσης να μην γνωρίζουν το σενάριο της άσκησης. Μόλις θα τους ειδοποιούσαν από το Υ/Β ότι τελείωσε η άσκηση θα έστελναν ομάδα του στρατού να τους απελευθερώσει και να τους γνωρίσει ότι επρόκειτο για άσκηση.

…..Η ομάδα έφτασε την προκαθορισμένη ώρα και

αποτελείτο από 4 οπλίτες ,δύο Υπαξιωματικούς και έναν Ανθυπολοχαγό επικεφαλής, έχοντας μαζί τους και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εκτέλεση της αποστολής τους. Τελειώνοντας την άσκηση θα επέστρεφαν στη βάση τους.

Την εποχή εκείνη άρχισαν να επανδρώνουν τα Υ/Β με στελέχη προερχόμενα από τις παραγωγικές σχολές του Π.Ν. Έτσι στο Υ/Β ΤΡΙΑΙΝΑ βρέθηκε να υπηρετούν συγχρόνως 6 από την ίδια τάξη του 51! Ο Κώστας ο Ραδιοεντοπιστής ο πάντα ονειροπόλος, ο Γιώργος ο χορευταράς ηχοεντοπιστής από το Φανάρι της Τροιζίνας , ο Μιχάλης ο μηχανικός από τη Λέσβο με όνειρα για μπάρκο στα εμπορικά για μεγαλύτερες αποδοχές, ο Φώτης ο ηχοεντοπιστής που   επέμενε   πάντοτε   πως   η   Καβάλα   ήταν   ο ομφαλός της γης, ο Γιώργος ο πυροβολητής που το μόνιμο παράπονο του ήταν ότι το Υ/Β είχε μόνο ένα πυροβόλο και ο Θανάσης ο μηχανικός, Πελοπόννησος με μεταγραφή στην Κούλουρη λόγω γάμου, που τα ανέκδοτα του ήταν πάντοτε πιπεράτα και ανεξάντλητα!

Η ομάδα λοιπόν αυτή των συμμαθητών είχαν ετοιμάσει και τη σχετική νίλα για τους κομάντος. Συνηθίζεται στα Υ/Β για τους  πρωτόμπαρκους !

Διέδωσαν με τρόπο στην ομάδα των κομάντος αμέσως μετά τον απόπλου ότι το Υποβρύχιο είχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα και δεν θα μπορούσε να καταδυθεί κάτω από τα τριάντα πόδια! Εάν το επιχειρούσαν μπορούσε να καταλήξει το Υ/Β για πάντα στο βυθό!

Το Υ/Β έπλεε στην επιφάνεια και το πλήρωμα ,πλην των ανδρών που ήταν στα πόστα τους, ήταν συγκεντρωμένοι στο πρωραίο διαμέρισμα μαζί και οι κομάντος. Τα πειράγματα, οι πιπεράτες ιστορίες και τα ανέκδοτα πήγαιναν σύννεφο!

Ξαφνικά η σειρήνα άρχισε να ηχεί δυνατά και τα μεγάφωνα να αναγγέλλουν:

Κατάδυση-κατάδυση-κατάδυση!

Αστραπιαία η ομάδα των συμμαθητών και το υπόλοιπο πλήρωμα διαλύθηκε και ο καθένας σε χρόνο μηδέν πήρε τη θέση του!

Οι κομάντος όπως τους είχαν ενημερώσει πριν τον απόπλου πήγαν και κάθισαν οκλαδόν στο Κεντρικό διαμέρισμα με μέτωπο προς το περισκόπιο και τα όργανα ένδειξης βάθους και πορείας και θαύμαζαν τις αυτόματες κινήσεις όλων των χειριστών που από παλιοπαρέα μεταμορφώθηκαν σε ρομπότ !

Οι φιλοξενούμενοι άκουσαν τη διαταγή του Κυβερνήτη ..

– Πενήντα πόδια το βάθος! Πορεία 270.

Οι καταδρομείς άρχισαν να ανησυχούν! Και πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει -αφού το Υποβρύχιο «είχε πρόβλημα» όπως είχε διαρρεύσει η παλιοπαρέα- ακούν τον Κυβερνήτη να δίνει νέα διαταγή!

..100 πόδια το βάθος, πορεία 275 !!

Το Υ/Β άρχισε να παίρνει τη σχετική κλήση με την πλώρη προς τα κάτω και η βελόνα του βυθομέτρου να τρέχει προς το 100!

Οι καταδρομείς βλέποντας τη βελόνα ένδειξης βάθους να έχει περάσει προ πολλού τα 30 πόδια, έχασαν το χρώμα τους και άρχισαν να αλληλοκοιτάζονται με αγωνία! Εκείνο που τους καθησύχαζε λίγο ήταν ότι δεν παρατηρούσαν καμία ανησυχία στο πλήρωμα γύρο τους!

Τότε, για να μη ξεσπάσει πανικός, τους πλησίασε ένας από την παρέα και τους είπε..

-Καλωσορίσατε στο βυθό ! Με τις υγείες σας η πρώτη κατάδυση! Το υποβρύχιο δεν έχει κανένα πρόβλημα!

Η ψυχή των κομάντος πήγε στη θέση της , η παλιοπαρέα το διασκέδασε κρυφογελώντας και το Υ/Β συνέχισε τον πλου του για την υλοποίηση της άσκησης!!

Όταν έφθασε στο προκαθορισμένο στίγμα αναδύθηκε και οι κομάντος ανέλαβαν το έργο τους. Έριξαν την φουσκωτή λέμβο στη θάλασσα και κωπηλατώντας τράβηξαν για τη στεριά. Μαζί τους επέβαινε και ένας Δίοπος αρμενιστής του πληρώματος που ο ρόλος του ήταν η φύλαξη της λέμβου στην ακτή ώστε όταν επιστρέψουν οι κομάντος από την αποστολή να είναι έτοιμα όλα για την επιβίβαση και την επιστροφή στο Υ/Β.

Το σενάριο προέβλεπε πολύ σφικτούς χρόνους ώστε να παραμείνει το Υ/Β Στην επιφάνεια μόνο 45 λεπτά!! Δηλαδή 15 λεπτά διαδρομή προς την ακτή, 15 λεπτά η επιχείρηση κατάληψης του φυλακίου και 15 λεπτά για την επιστροφή στο Υ/Β.

Όλα έβαιναν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Στον προκαθορισμένο χρόνο έφθασαν στην ακτή, με επιτυχία εκτελέστηκε και η κατάληψη του φυλακίου αλλά η τρίτη φάση -της επιστροφής – εξελίχτηκε σε φαρσοκωμωδία!

Όταν επέστρεψε στην ακτή η ομάδα δολιοφθοράς έλειπε ο Δίοπος αρμενιστής καθώς και τα κουπιά της λέμβου!!

Ο επικεφαλής Αξιωματικός της ομάδας τα είχε χαμένα και έβλεπε ότι όλη η άσκηση έβαινε σε πλήρη αποτυχία από πλευράς χρόνου!

Ωστόσο ο κυβερνήτης του Υ/Β βλέποντας ότι αργούν να επιστρέψουν ζήτησε μέσω ασυρμάτου να μάθει τι συμβαίνει! Ο Ανθυπολοχαγός τον ενημέρωσε ότι έχουν εξαφανιστεί ο Δίοπος και τα κουπιά της φουσκωτής λέμβου!

Οι υπεύθυνοι του στρατού που ανήκε η ομάδα βλέποντας ο χρόνος να περνά ζητούσαν να μάθουν εάν ολοκληρώθηκε η άσκηση, και εάν οι άνδρες επέστρεψαν και επιβιβάστηκαν στο Υ/Β ώστε εκείνοι να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση των φρουρών του φυλακίου!

Κανείς δεν μπορούσε να δώσει μια εξήγηση τι συνέβη στον Δίοπο όταν ξαφνικά μετά από είκοσι βασανιστικά λεπτά και αφού είχε αναστατωθεί το σύμπαν  παρουσιάστηκε   μες  την  τρελή   χαρά!

Ο Ανθυπολοχαγός γεμάτος αγανάκτηση και απορία τον ρώτησε γιατί έφυγε από τη θέση του και τι έγιναν τα κουπιά. Ατάραχος ο εκείνος άρχισε να απολογείται:

Κύριε Ανθυπολοχαγέ, εμένα δεν με ενημέρωσε κανένας για τη διάρκεια παραμονής μας στην ακτή! Σκέφτηκα πως μέχρι να τελειώσει η αποστολή σας έχω χρόνο να πεταχτώ μέχρι το διπλανό χωράφι που εντόπισα χλωρά κουκιά! Έχω γεμίσει τον κόρφο μου και τις τσέπες του μπουφάν και όταν πάμε στο Υ/Β θα γίνουν οι σχετικές πλάκες με την παρέα! Όσο για τα κουπιά τα έχω κρύψει εδώ σε κάτι θάμνους για δύο λόγους . Ο πρώτος εάν δεν με βρίσκατε μπορεί να φεύγατε και ο δεύτερος κάποιος περαστικός να τα έπαιρνε!

Ο Ανθυπολοχαγός ακούγοντας τον σκέφθηκε ότι αυτοί οι Υποβρυχιατζήδες έκτος από την άγνοια κινδύνου είναι και τρελοί!! Ειδοποίησε αμέσως το Υ/Β ότι ο Δίοπος και τα κουπιά εντοπίσθηκαν και επιστρέφουν!

Με την επιστροφή τους στο Υ/Β ο Κυβερνήτης φιλοδώρησε με είκοσι ημέρες περιορισμό το Δίοπο αρμενιστή ,όσα ήταν και τα λεπτά καθυστέρησης της άσκησης, η παλιοπαρέα των έξι έκαναν τι σχετική πλάκα , ο μάγειρας έβαλε τα κουκιά στην κατσαρόλα και η ομάδα των κομάντος αναλογιζόταν φεύγοντας για τη βάση τους, πώς στο καλό αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν το θάρρος να κάνουν πλάκες στο βυθό της θάλασσας! Ρε πουρνάρι και πάλι πουρνάρι!!!

Κ. ΣΠΥΡΟΥ

Τάξης 1951

================

ΕΛ-ΣΥ-Υ/Β – ΕΥΧΕΣ

«Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων εύχονται στο πλήρωμα του νεοπαραληφθέντος Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ καλά ταξίδια και καλές καταδύσεις».

Τελετή παραλαβής-Υψωσις Ελληνικής Σημαίας στο Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Κιέλο Γερμανίας)

============

Εκπαίδευση-εξοικείωση πληρώματος Υ/Β στη Νορβηγική θάλασσα

=================

ΥΨΩΣΗ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΟ Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ Α/ΓΕΝ

CHIEF OF THE HELLENIC NAVY SPEECH FOR THE HOISTING OF THE HELLENIC FLAG OF SUBMARINE PAPANIKOLIS


Your Excellency, Mrs consul, Bishop, Mr chairman, dear distinguished guests, ladies and gentlemen, I am sorry if I forgot to mention someone else,

It is my great pleasure to be addressing you here today at the commissioning ceremony and the hoisting of the Hellenic flag of Submarine HS Papanikolis, which is the first of the six type 214 submarines, while the rest are being constructed at the Hellenic Shipyards Skaramaga.

Today is a landmark in our effort to upgrade and renew our fleet, a constant and time consuming endeavor which, on days like today, is full of joy and satisfaction not only for the Hellenic navy’s personnel but also for the Greek people who watch their financial sacrifices being fully utilized, especially during such a difficult period of my country.

With the arrival of this submarine, a circle of events reaches its end, which during the last years, were characterized by difficult and tough negotiations, leading eventually to the utmost outcome for both parties. As a result, the Hellenic Navy by reinforcing and completing its armaments program, upgrading its operational capabilities, is even more in the position to execute any mission effectively and successfully fulfill all requirements and challenges on a professional basis.

The six submarines will be equipped not only with exceptional operational potentials but also with the well trained professional crew who have already great experience in submarines. All these submarines, then, will be ready to take over any kind of mission, not only within the Hellenic sea boundaries, but also throughout the Mediterranean sea or in any open sea around the world, if required.

All parties which have been involved in this program should feel proud and content for the excellent results they have achieved. Therefore concluding my brief speech, I would like to express my warmest gratitude to all those that have contributed to the successful completion of the construction and sea trials of the submarine Papanikolis.

I would also like to point out the help of our allies and friends in German Navy for providing their facilities as well as their excellent collaboration.

The Commanding Officer and her crew which will be soon fully manning the submarine, ! urge they take advantage of their potential and execute their duties, continuing the Hellenic Navy tradition in which the Greek people trust. I wish they have fare well seas and St Nickolas protects them in every activity.

Vice Admiral Dimitrios Elefsiniotis HN Chief of the Hellenic Navy General Staff

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Πρωτ. 091 Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι σήμερα Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο
Κίελο της Γερμανίας, η τελετή ύψωσης σημαίας και παραλαβής από το Πολεμικό Ναυτικό του Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟ-
ΛΗΣ, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημήτριου Ελευσινιώτη ΠΝ. Στην τελετή επίσης παρέστησαν
ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κ. Δημήτριος Ράλλης, η Πρόξενος της
Ελλάδας στο Αμβούργο κ. Αικατερίνη Δημάκη και ο Πρόεδρος της HDW κ. Andreas Burmester.

Αντιπλοίαρχος Αδαμάντιος Χριστοδούλου ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Advertisements

2 Responses to Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ Υ/Β

  1. stratos says:

    Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους πτυχιούχους των Υποβρυχίων και τις οικογένειές τους
    Καλά Χριστούγεννα, και Ευτυχισμένος ο καινούργιος Χρόνος.

  2. Stratos says:

    Συγχαρητήρια στο άριστο και ακούραστο πλήρωμα του Υποβρυχίου Παπανικολής S-120.
    Η άγρυπνη σκέψη μας είναι μαζί σας κάθε λεπτό.. Είμαστε Υπερήφανοι όλοι εμείς οι πτυχιούχοι της Σχολής Υποβρυχίων. Καλή επιστροφή στην Βάση μας, καλό ταξίδι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: