ΠΕΡΙΠΟΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

  • «Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις» άλλαξε η αρχική εξαγγελία περί απαλλαγής από κρατήσεις των επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, αλεξιπτωτιστών, δυτών κ.α.). Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής (αλάνθαστη μέθοδος) που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο περί «ιεραρχίας…κ.λ.π.» απαλλάσσεται από το φόρο μόνο το 65% του χορηγούμενου επιδόματος. Κι εμείς είχαμε επαινέσει στο προηγούμενο φύλλο, ίδια στήλη, την αρχική απόφαση πλήρους απαλλαγής. Βέβαια είχαμε τις επιφυλάξεις μας γράφοντας: «αρκεί να μην αλλάξουν, ως συνήθως, γνώμη». Δεν δαγκώναμε την γλώσσα μας;
  • Τα προβλήματα του ΜΤΣ γνωστά και η βιωσιμότητά του πολύ ρηχή σε βάθος χρόνου. Χωρίς την κρατική συμμετοχή η κάλυψη των μερισμάτων προς τους δικαιούχους προβληματική. Η δήλωση του αναπληρωτή ΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη ότι, «ετοιμαζόμαστε για τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις προς όφελος όλων των αποστράτων αξιωματικών και όχι μόνο η αποκλειστικά προς όφελος των ε.α. αξιωματικών του Σ.Ξ» ηχεί, σαν «προετοιμασία ενοποίησης» παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις.
  • Η αφαίμαξη που επιβλήθη σε μισθωτούς και συνταξιούχους ανέτρεψε προγραμματισμούς και τρόπους ζωής πολλών οικογενειών. Θύματα οι χαμηλά αμειβόμενοι σε όλους τους χώρους εργασίας. Οι Υπαξιωματικοί του Π.Ν. και όχι μόνο δεν μπορούσαν να κάνουν εξαίρεση. Έτσι, κατά πληροφορίες μας, αθρόες είναι οι αιτήσεις για παραχώρηση κατοικίας, έναντι συμβολικού ενοικίου, στο θέρετρο Υπαξιωματικών του Ναυτικού (ΘΑΥΝ) το γνωστό μας «φιλιατούρι».  Μόνο που οι διαθέσιμες κατοικίες είναι περίπου 60 και ποιος να πρωτοεξυπηρετηθεί! Ούτε ψύλλος στο κόρφο της, για την Υπηρεσία, διότι παρά την καλή της πρόθεση το πρόβλημα είναι τεράστιο και άλυτο. Ας όψονται οι κατά καιρούς εθνοπατέρες οι οποίοι ξεκίνησαν από φτωχικά δυαράκια (ούτε ο θυρωρός τους δεν τους ήξερε) και σε σύντομο χρόνο μετακόμισαν σε ακριβά προάστια και σε…. δυαράκια εκατοντάδων τετραγωνικών. Βέβαια όλα αυτά με τον κόπο της εργασίας τους! Απλά διερωτώμαι. Γιατί σε αυτό τον τόπο ο μισθωτός δεν καταφέρνει, μετά από δεκάδες χρόνια εργασίας, να αποκτήσει ένα υποφερτό περιουσιακό στοιχείο και μένει μόνο με την πενιχρή του σύνταξη; Θυμάμαι προ 12ετίας διαφήμιση που χαρακτήριζε «μαγκιά» τις φιλοδοξίες ενός δυναμικού νέου. Η μόνη μαγκιά που έχει ανταπόκριση σε αυτή τη χώρα, είναι εκείνη της διαπλοκής. Οι μη μάγκες, διάβαζε τίμιοι, έμειναν από την απέξω. Ποιος τους είπε ότι το «νόμιμο είναι και ηθικό»; Καλά να πάθουν.
  • Οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο διότι το έλλειμμά μας όταν μπήκαμε στο ΔΝΤ, ήταν γύρω στο 12,5% κατά την Eurostat. Κατά την ίδια υπηρεσία στην Ισπανία το έλλειμμα του ΑΕΠ ήταν 11,1%, στην Πορτογαλία 9,3%, Ιρλανδία 14,4% και το χρέος της Ιταλίας 116%. Γιατί αυτές οι χώρες δεν κατέφυγαν ή δεν πιέστηκαν να  μπουν υπό την προστασία των…αδηφάγων προστατών; Το έχουμε ξαναγράψει. Η υποχώρηση και παράδοση άνευ όρων, μερικές φορές είναι ανακούφιση για μικρού αναστήματος και κατ’ ευημισμόν ηγέτες. Η ιστορία έχει να παρουσιάσει πάρα πολλούς στο διάβα της.
  • Γνωστή η τακτική των εκάστοτε κυβερνητών, όταν πρόκειται να επιβάλλουν νέα, οδυνηρά μέτρα. Δειλά-δειλά αφήνουν να διαρρεύσει η πληροφορία , ακολουθούν μερικά μισόλογα, διαψεύσεις, επανέρχονται, ξαναδιαψεύδουν και στο τέλος σκάει το κανόνι. Κάπως έτσι έχει αρχίσει να αιωρείται η πρόθεση της κυβέρνησης, περί ένταξης των στρατιωτικών σε ενιαίο μισθολόγιο με τα Σώματα Ασφαλείας. Η φήμη τυχαία; Όχι βέβαια. «Καλομελέτα κι έρχεται»

Το Περισκόπιο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: