ΝΟΜΟΣ 38883/10 ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

ΘΕΣΕΙΣ


Γράφει ο Ελ. Σφακτός

Ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 167/24-9-10 ο νόμος «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ε.Δ.» που αντικαθιστά στην ουσία τον νόμο 2439/96 «Ιεραρχία και εξέλιξη των Μονίμων Αξ/κών Ε.Δ.».

Κάθε νέος νόμος σκοπό έχει να βελτιώσει ατέλειες του παλαιού, να καταργήσει αδικίες και προπάντων να εισάγει νέες σύγχρονες διατάξεις υπό την πίεση των εξελίξεων και αναγκών της υπηρεσίας ή συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Τα καλά στοιχεία που περιέχει κάθε νέος νόμος (και ο νέος νόμος όντως εμπεριέχει) δεν χρειάζεται να τα «λιβανίσεις» διότι ανταποκρίνονται στο πνεύμα που αυτός σχεδιάστηκε και καλώς, ως όφειλαν έγιναν. Το ερώτημα είναι αν οι νέες διατάξεις στο σύνολό τους αφήνουν ατελή ή άλυτα χρονίζοντα προβλήματα.

Και στην προκειμένη περίπτωση εκείνοι που θα κληθούν να εφαρμόσουν τον νέο νόμο σίγουρα θα βρεθούν, αν δεν έχουν βρεθεί, σε ένα Δαίδαλο ατελειών, παραλήψεων και ασαφειών. Η ανάγκη τροποιητικών και διευκρινιστικών διατάξεων θα είναι μεγαλύτερη σε όγκο από ότι αυτός ο ίδιος ο νόμος. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Όταν η νομοπαρασκευαστική ομάδα αποτελείται από ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων του ιδίου στρατιωτικού σώματος, εύλογο είναι η πληροφόρησή τους για τις ανάγκες των άλλων σωμάτων  των Ε.Δ. να είναι περιορισμένη και γιατί όχι και λίγο αδιάφορη. Με το πέρας δε της κατάρτισης του νομοσχεδίου, αυτό πήγε κατ’ ευθεία για συζήτηση στη Βουλή (το θέμα της άδειας αίθουσας σε παρόμοιες συζητήσεις είναι γνωστό) ενώ θα έπρεπε, ως όφειλαν, να επανέλθει στα αρμόδια προπαρασκευαστικά επιτελεία για ένα τελευταίο «χτένισμα» όπως είθιστε.

Στη συνέχεια του άρθρου μας αναφέρουμε τις εκκρεμότητες που έμειναν άλυτες και την ανάγκη, επαναλαμβάνουμε, πολλαπλών τροποποιήσεων και διευκρινίσεων. Επίσης, οφείλουμε να εξάρουμε τις προσπάθειες της ηγεσίας του Π.Ν. για την άρση των αδικιών που κουβαλούσε ο νόμος 2439/96.

Η μη επιτυχής επίλυσή τους πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Ιδίως για την αναβάθμιση των Σχολών ΑΣΣΥ υπήρξε σθεναρή έως σκληρή αντίσταση από τον Στρατό Ξηράς. Την αιτιολογία άρνησης την διαβάζουμε καθαρά, όπως αυτή διατυπώθηκε, σε παλαιότερη επίσημη συζήτηση των τριών όπλων (27/7/05) για την εκπαίδευση-αναβάθμιση των Σχολών ΑΣΣΥ. «Το ζητούμενο δεν είναι οι Υπαξιωματικοί να έχουν προσόντα και πτυχία (ώστε να δελεάζονται με παραίτηση το νωρίτερο δυνατόν) αλλά η χρησιμότητά τους στις Μονάδες. Η στρατικοποίηση επιτυγχάνεται κάλλιστα και σε δύο χρόνια». Η πρόθεση είναι καθαρή. Όχι μορφωμένους Υπαξιωματικούς, ναι σε καλούς στρατιώτες.!! Τα σχόλια περιττεύουν. Επίσης, μετά την δυναμική κινητοποίηση του : Συντονιστικού Συμβουλίου των εξ ΑΣΣΥ αποφοίτων, Συνδέσμων-Συλλόγων για σωστή ενημέρωση σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου (εφημερίδα «Νέα του ΣΑ/ΣΜΥΝ« φύλλο 109 Αυγ.-Οκτ. 2010) οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν ουσιαστικά, κατά την συζήτηση στη Βουλή ήταν ο βουλευτής Νάσος Αλευράς και Λιάνα Κανέλλη. Ιδίως ο πρώτος έθιξε θέματα επί της ουσίας όπως: ισότιμης μεταχείρισης των εξ ΑΣΣΥ Υπαξιωματικών (χρόνος προαγωγής σε Ανθυπολοχαγό και αντιστοίχων σε 19 χρόνια με εκείνους που έγιναν στα 20 και 21. Ζήτησε ρύθμιση αναδρομικού χαρακτήρα), τοποθετήθηκε για της μεταβατικές (τελικές) διατάξεις (άρθρο 89 του Σχ. Νόμου) που αφορούσε τους προερχόμενους από τη ΣΜΥΝ, για την αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων των ΑΣΕΙ, τις πειθαρχικές διατάξεις, για τους ΕΜΘ κ.α. (βλέπε στην ιστοσελίδα www.eaan.gr Νόμος 2883/10).

Ατυχώς από όλα αυτά δεν ρυθμίστηκε τίποτα. Ήταν επόμενο εφ’ όσον οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κρατήθηκαν μακρυά από σχεδιασμούς και λήψεις αποφάσεων. Το Συμβούλιο Αποφοίτων ΑΣΣΥ επανειλημμένα είχε ζητήσει να κληθεί και να καταθέσει τις απόψεις του. Εις μάτην όμως. Η προσπάθεια όμως δεν θεωρείται περατωμένη. Επανερχόμεθα επ’ αυτού και θα το κάνουμε έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι συνθήκες απαιτούν στελέχη, ιδίως της ραχοκοκαλιάς των σωμάτων με προσόντα, πρωτίστως μόρφωσης που θα τα καταστήσουν ικανά να αποκτούν και να μεταφέρουν την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο, ιδίως στο θαλάσσιο περιβάλλον. Tα στρατιωτικά προσόντα, δηλαδή ένας «στρατικοποιημένος« φωνακλάς και μονίμως απειλών, ή ένα φοβισμένο ανθρωπάκι, όπως και να το κάνουμε ανήκει σε μία άλλη εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Ακολουθούν παρατηρήσεις του νέου νόμου όπως τις επεξεργάστηκαν συνάδελφοι ειδικοί επί σταδιοδρομικών θεμάτων.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: