ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η ΓΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΟΔΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Η φύση δεν είναι χωματερή, είναι ζωή.

Τα σκουπίδια

  1. Απειλούν με πυρκαγιά τα δάση και τους οικισμούς. Οι περισσότερες πυρκαγιές κάθε χρόνο προέρχονται από τις παράνομες, ανεξέλεγκτες χωματερές και τα σκουπίδια. Επίσης, τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη την τελευταία εξαετία από πυρκαγιές σε χωματερή. Το 52%  των πυρκαγιών οφείλονται σε αναφλέξεις από τη συγκέντρωση των ηλιακών ακτίνων από σπασμένα γυαλιά και κονσέρβες. Οι χωματερές αποτελούν εστίες για το 27% των πυρκαγιών που σημειώνονται κάθε χρόνο στα δάση.
  2. Μολύνουν τη γη, το νερό και τον αέρα. Η καύση τους απελευθερώνει διοξίνες στην ατμόσφαιρα οι οποίες διασκορπίζονται και μεταφέρονται σε μεγάλη απόσταση με τον άνεμο. Η φυσική διάσπαση μολύνει τη γη και τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικές ουσίες.
  3. Αλλοιώνουν το αισθητικό τοπίο. Πέρα από το πρόβλημα της αύξησης των πλαστικών απορριμμάτων, των οποίων ο χρόνος αποδόμησης μπορεί να φτάσει έως και τα 400 χρόνια, οι πλαστικές σακούλες, που κόβονται εύκολα σε μικρά κομμάτια, καταλήγουν πολλές φορές στα στομάχια των ζώων. Η κατασκευή μίας πλαστικής σακούλας διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπτο, η χρήση της 15 λεπτά και ο χρόνος διάσπασής της 10 έως 50 χρόνια, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Είναι καιρός να αξιολογήσουμε με έναν νέο τρόπο το τι πιστεύουμε, την συλλογικότητά μας και τον ίδιο μας τον εαυτό, με ένα βαθύτερο και αμερόληπτο «γνώθι σ’ αυτόν». Αυτό δεν σημαίνει μία απονεύρωση πνευματικού, του υπερβατικού στοιχείου αλλά μία εξυγίανση του εαυτού και των ανθρώπινων σχέσεων. Σημαίνει ένα πνεύμα καλής θέλησης, ελευθερίας, ειρήνης και δικαιοσύνης  που δεν στρεβλώνεται και δεν ευνοεί τις υπερβολές της ανισότητας, και το πώς θα περάσουμε από την ισχύ, το συμφέρον και την προκατάληψη με την οποία συνοδοιπορεί η ισχύς και το συμφέρον, στις αξίες στην πραγματική τους διάσταση. Το ζήτημα λοιπόν είναι επιτέλους να βαδίσουμε ολοκληρωτικά  αυτό το δρόμο αν μην έχουμε ανελικτικά, ιδιοτελή κίνητρα απέναντι στην ειρήνη, την ελευθερία, την ευημερία, στη φύση και στο πνεύμα. Σκέψου συνθετικά, δράσε δικτυακά. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μίας ενοποιημένης αντίληψης των προτάσεων για το μέλλον και για κοινή δράση, θέλουμε να λειτουργήσουμε με ένα πλαίσιο ανοιχτής ισηγορίας, με διεξοδική επεξεργασία και διάλογο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση και σύνθεση απόψεων. Υπάρχει η διάθεση να μην δούμε το ζήτημα μόνο διαδικτυακά, αλλά και σε επίπεδο αμοιβαίας γνωριμίας, αναγνώρισης και επικοινωνίας για την ανάδειξη μίας ευρύτερης συνεργασιακής δράσης.

«Σεισάχθεια για τους αδυνάτους»

Το περιβάλλον δεν είναι μόνο του.

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΑΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΡΑ

 

Επιμέλεια:

Χαρίλαος Σχοινάς (ΣΝ 1967)

Μέλος των Οικολόγων Ελλάδος

Advertisements

One Response to ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: