ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ………..

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 50 ΕΤΩΝ ΤΑΞΗΣ 1960 ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΟΠΑΙΔΩΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση της τάξεως 1960 της σχολής Ναυτοπαίδων για τα 50 χρόνια από κατατάξεως στο ΠΝ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου 2010 στην αίθουσα ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ της ΛΑΕΔ.

Από τις 10.30 οι συμμαθητές, οι περισσότεροι με τις συζύγους τους άρχισαν να προσέρχονται στο ραντεβού που ήταν ο προαύλιος χώρος του ΙΝ. Αγ. Γεωργίου Ριζάρη. Σε λίγο δημιουργήθηκε μία έξοχη συγκινησιακή ατμόσφαιρα δεδομένου ότι έδωσαν το παρόν συμμαθητές που έφυγαν από το ΠΝ λίγο μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή διαμένοντες μόνιμα στο εξωτερικό.

1960 πρωτοετείς. Πενήντα χρόνια πριν…

Στην εκδήλωση προσεκλήθησαν και παρεβρέθησαν 8 μέλη οικογενειών συμμαθητών που έφυγαν από τη ζωή και για τους οποίους στις 11.00 ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση στον αναφερθέντα Ναό. Στη συνέχεια πεζή μετέβησαν στη ΛΑΕΔ και οι παραυρεθέντες συμμαθητές συγκεντρώθηκαν για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.

Συμμαθητές τάξεως 1960. Πενήντα χρόνια μετά…

Ένας μεγάλος πίνακας με φωτογραφίες συμμαθητών από τα χρόνια της Σχολής που επιμελήθηκε η οργανωτική ομάδα ήταν στημένος στην είσοδο της αίθουσας δεξιώσεων. Φωτογραφίες που θύμιζαν τα δύσκολα εφηβικά χρόνια.

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας στον Διοικητή ΣΜΥΝ από την
οργανωτική ομάδα τάξεως 1960

Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος της οργανωτικής ομάδας Τασούλας Ευάγγελος που χαιρέτησε τους παρευρισκομένους και κάλεσε τους δύο αρχηγούς της τάξεως Παρασκευόπουλο Ηλία και Διακάκη Αντώνη για σύντομο χαιρετισμό.

Τάξη συμμαθητών σειράς 1960

Πρώτος πήρε το λόγο ο Παρασκευόπουλος:

«Αγαπητοί συμμαθητές. Με έντονη συναισθηματική φόρτιση που οφείλεται στη σημερινή μας συνάντηση, ανταμώνουμε μετά από 50 χρόνια, δηλαδή μία ολόκληρη ζωή. Η μεταφορά μας εκείνη την καλοκαιρινή ημέρα της 2ας Αυγούστου 1960, στο ωραίο νησί του Πόρου, δεν ξεχνιέται. Αμούστακα παιδιά μας αγκάλιασε το Πολεμικό Ναυτικό και εκεί τα όνειρά μας τα αγκάλιασε ο φόβος του άγνωστου. Κανείς δεν ήξερε τι θα ακολουθούσε. Παλέψαμε αυτά τα χρόνια για ένα σκοπό. Να ζήσουμε στους κόλπους του Πολεμικού Ναυτικού αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας.

Δημιουργηθήκαμε, κάναμε οικογένειες, αλλά κανείς από μας δεν ξέχασε τη δύσκολη περίοδο στα χρόνια που ακολούθησαν.

Σήμερα είμαστε εδώ, λίγο πολύ υγιείς για να θυμηθούμε, να κουβεντιάσουμε, να νοσταλγήσουμε, να χαρούμε. Μέσα στο πέρασμα του χρόνου είχαμε και ανθρώπινες απώλειες, άλλοι έφυγαν από τη ζωή στο καθήκον για την υπηρεσία, άλλοι από διάφορες αιτίες. Ο Θεός ας είναι μαζί τους και σε μας η θύμησή τους.

Για τα χρόνια που πέρασαν μπορούμε να θυμηθούμε την χαρά της αποφοίτησης, την πρώτη μας προαγωγή, την πρώτη μας τοποθέτηση σε πλοίο που πολλές φορές μας κρατούσε μακριά από τα σπίτια μας για καιρό και γενικά το δύσκολο ξεκίνημα. Σήμερα όλα αυτά είναι βέβαια μία ανάμνηση καθώς η τύχη του καθενός έγραψε και μία διαφορετική ιστορία.

Πριν ολοκληρώσω με τις ευχές μου για μία ευχάριστη συνέχεια σε αυτή τη γεμάτη αναμνήσεις συνάντησή μας και αφού ο χρόνος απόδοσης σεβασμού στους εκλιπόντες ολοκληρώθηκε, εύχομαι καλή διασκέδαση, πολλά χαμόγελα και κέφι, προτείνοντας συνεννόηση για μία επόμενη συνάντησή μας με καθολική συμμετοχή τα επόμενα χρόνια. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σπάνιο και αξιόλογο συνάδελφο Δημήτρη Αγγελίδη για την διοργάνωση.

Καλή όρεξη, καλή διασκέδαση.»

Κατόπιν τον λόγο, πήρε ο Αντώνης Διακάκης:

«Κυρίες, Κύριοι, αγαπητοί συμμαθητές.

Ως μέλος της οργανωτικής ομάδας θα ήθελαν να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην εκδήλωση των 50 χρόνων από της παρουσιάσεώς μας στη σχολή.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τις συζύγους και τα παιδιά των συμμαθητών μας που έφυγαν από τη ζωή και σήμερα τους εκπροσωπούν. Επίσης να ευχαριστήσω τον Γιάννη Μετσικα και τη σύζυγό του, μόνιμους κατοίκους Γερμανίας, που ήρθαν στη Ελλάδα αποκλειστικά για την εκδήλωση. Τέλος να ευχηθούμε περαστικά στους συμμαθητές που για λόγους υγείας των ιδίων ή μελών της οικογένειάς τους δεν μπόρεσαν να είναι σήμερα μαζί μας. Όντως ο Σταμάτης Καλπούνιας πρόσφατα χειρουργηθείς μας στέλνει τους χαιρετισμούς του από το νοσοκομείο.

Θα επιχειρήσω μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν για την τάξη μας. Από τους 150 εισαχθέντας το 1960, οι 25 έφυγαν πριν αποφοιτήσουν από τη σχολή, άλλοι 7 τον πρώτο χρόνο από την αποφοίτησή τους. Από τους υπόλοιπους 118 άλλοι σταδιοδρόμησαν για λίγα χρόνια στο ΠΝ και μετά ιδιώτευσαν, άλλοι περισσότερα και 15 κολύμπησαν μέχρι το τέρμα. 23 ήταν οι πλέον άτυχοι της ζωής που έφυγαν πρόωρα από κοντά μας. Σήμερα όλοι πέριξ των 65 ετών συγκεντρωθήκαμε να ανακατέψουμε τις αναμνήσεις που κουβαλάμε εδώ και μισό αιώνα. Και να θυμηθούμε καλές και κακές μα και δύσκολές στιγμές που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής και ιδιωτικής ζωής μας.

Επειδή η συνεισφορά μου στην οργανωτική ομάδα, λόγω μόνιμης διαμονής μου στην Κρήτη, δεν ήταν ουσιαστική αλλά συμβουλευτική, θα ήθελα τελειώνοντας να ευχαριστήσω όλα τα μέλη για την προσπάθεια που κατέβαλαν και ιδιαίτερα τον ακούραστο και ικανότατο στα οργανωτικά θέματα Αγγελίδη Δημήτρη.

Δεν θα σας απασχολήσω περισσότερο. Εύχομαι σε όλους υγεία, προσωπική και οικογενειακή ώστε να είμαστε όλοι παρόντες αν κάποιοι από σας επιχειρήσετε μία ανάλογη εκδήλωση για τα 60 χρόνια ή και νωρίτερα.

Καλή διασκέδαση».

Ο Τριαντάφυλλος Κουφός, γνωστός για την έφεση στην ποίηση, είχε ετοιμάσει και απήγγειλε ένα ποίημα και καταχειροκροτήθηκε.

Μακραίνουν στο διάβα του χρόνου οι μορφές

Σμικραίνουν οι θύμησες τη νιότη

του φεγγαρόφωτου Αύγουστου τ’ αστρί

ασημοπορφυροχρυσώνεται στην πρώτη.

Δευτέρα μπες και Τρίτη μας καρτέρει

μην σπρώχνεστε παιδιά για όλους έχει φέρει

σμαράγδι σταφιδόψωμο-για μας το Μάννα

της ULTRA τα παιδιά θα πορευθούμε αντάμα.

Πόρος το νησί τ’ ασπροκαντηλοφορεμένο

βιγλάτορας ακοίμητος στ’ Αβέρωφ το κατάρτι

λιμάνι άγνωστο για μας το πεπρωμένο

ευχές στον Αη Νικόλα ξαίνει της ψυχής τ’ αδράχτι.

Φουρτούνες μάγισσες, ανεμοκόπι πλώρια

καράβια πολυτάξιδα και αυτά στα γηρατειά

μες στις σεντίνιες λέκιασε της νιότης μας η θώρεια

μ’ αντρειωθήκαμε στης ζήσης τη στρατιά.

Λιμάνια, άγκυρες, σκοπούν και βάρδια

θαλασσοϊστορήσεις στο υπόφραγμα τα βράδια

Υπόλογε ο Κυβερνήτης σου είμαι, λέγε, μίλα

δεν έπραξες σωστά, σου χάλασα τα φύλλα.

Αδέλφια μου του εξήντα θέλω να σας αποκαλώ

είμαστε όλοι μας στα δεύτερά μας ήντα

άσπρισαν τα μαλλιά, τα χρόνια μένουν λίγα

ας αναπέμψουμε στον Ύψιστο ένα ευχαριστώ.

Θεέ και κύριε, Αη Νικόλα, γλυκιά μας Παναγιά

σας ευχαριστούμε που σμίξαμε ξανά

μετά από πενήντα χρόνια, όσοι είμαστε καλά

συγχώρηση στους κοιμηθέντας στα χείλη «Ωσαννά«.

Στη συνέχεια έγινε επίδοση αναμνηστικών πλακετών από τον Διακάκη Αντώνη και ακολούθησε γεύμα και διασκέδαση.

Η όλη εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και εστάλη ταχυδρομικώς στους συμμετάσχοντες από ένα DVD για ενθύμιο.

Επίσης μέλη της οργανωτικής ομάδας μετέβησαν διαδοχικά στην ΣΜΥΝ, ΕΑΑΝ, ΣΑ/ΣΜΥΝ και ΠΜ/ΣΑΣΥ ΠΝ και επέδωσαν αναμνηστικές πλακέτες.

Η οργανωτική ομάδα που την αποτελούσαν οι:

Αγγελίδης Δημήτριος

Διακάκης Αντώνιος

Καραφωτιάς Κωνσταντίνος

Λάμπος Βασίλειος

Τασούλας Ευάγγελος

Αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ιδιαίτερα αυτούς που με κάθε τρόπο βοήθησαν στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Καλή υγεία σε όλους και γρήγορα να ξανασμίξουμε.

3 Responses to ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ………..

 1. mixalis manetakis says:

  prin 50 xronia ixa tin idia tixi mesas name stin sxoli naftopedon protos dikitis pavlakis ke meta manolopoulos arxigo ixa ton patriotimou diakaki apo xania kathisa 2 xronia stin sxoli giati apo ta pola pinologia apo ton patriotimou piga kaki diagogi ke meta irthe apolisis as ine kala o anthropos den tou kratisa kakia aplos thelo na tou ipenthimiso me danika papapoutsia katetagi sto skaramaga ke ta prota dikamou itan afta pou protoforesa stin sxoli ARVILA .ipiretisa 30 mine mavroskoufis sta tethorakismena . edo ke 32 xronia ime oikogrniakos sti bostoni usa ime kala to idi epithimo ke gia sas me lene mixali manetakis eton 64 tha xaro an me enimeronete me tis drastiriotitesas ilektronika to tilefonomou ine 1781 270 9999

  • Λευτέρης Σφακτός says:

   Αγαπητέ Μιχάλη τάξης Σχολής Ναυτοπαίδων 1962 ΑΦΜ 85301,
   Καλώς ήρθες στην παρέα αποφοίτων ΣΜΥΝ .Θα μαθαίνεις νέα μας απο την ιστοσελίδα μας.
   sasmyngr.wordpress.com
   Η εφημερίδα μας βγαίνει κα αναρτάται στο διαδύκτιο κάθε δύο μήνες.
   Θα φροντίσω να δώσω το τηλέφωνό σου σε κανένα συμμαθητή σου του 1962.Το δικό μας
   Τ/Φ ειναι 210/3218319 .(Τα γραφεία λειτουργούν κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 0900-1300 π.μ.
   Στην Βοστόνη είναι και αλλοι συνάδελφοι προερχόμενοι απο την Σ.Ν.
   Καλη υγεία και καλή Πατρίδα, αν και εδώ έχουμε τα χάλια μας ,όπως θα μαθαίνεις,Είμαστε
   χειρότερα απο τα μίζερα χρόνια της δικής μας εποχής.
   Φιλικά Λευτέρης Σφακτός (Ταξη ΣΝ 1953)

   • mixalis manetakis says:

    lefteri giasou se efxaristo gia tin epistolisou ke to endiafero sou na me feris se epikinonia me simathites sinxaritiria gia tin prospathiasas nase kala mixalis manetakis apo bostoni

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: