ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Όταν η καρδιά εκπέμπει SOS

Συχνά όταν ακούμε ορολογίες όπως στεφανιαία νόσος, σταθερή ή ασταθής στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, αρρυθμίες, ανεύρυσμα αορτής οι πιο πολλοί αγνοούμε τα προειδοποιητικά μηνύματα μίας καταπονημένης καρδιάς. Κι όμως στο 70% των περιπτώσεων ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια και το λαχάνιασμα κατά το ανέβασμα μίας σκάλας, οι λιποθυμικές τάσεις και ο δυνατός στομαχόπονος είναι σημάδια που κρύβουν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να ελεγχθεί αμέσως και χωρίς καθυστέρηση.

Μάθετε λοιπόν ποιες είναι και πως εκδηλώνονται πέντε από τις πιο γνωστές παθήσεις που προσβάλλουν την καρδιά, ώστε να χρειαστεί να τις αναγνωρίσετε.

  1. Η στηθάγχη εκδηλώνεται με πόνους στο στήθος. Προκαλείται από ισχαιμία (στένωση των στεφανιαίων αρτηριών), η οποία δυσκολεύει την φυσιολογική ροή του αίματος προς την καρδιά, με αποτέλεσμα να είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες που έχει το μυοκαρδίου σε αιμάτωση. Ο πόνος της στηθάγχης εντοπίζεται στο 80% των περιπτώσεων στο στέρνο και κρατά περίπου 3-5 λεπτά. Μπορεί να αντανακλά στα μπράτσα, στο κάτω σαγόνι (αλλά κάποτε και στο πάνω) ή στο πίσω μέρος της πλάτης, στη σπονδυλική στήλη και πιο σπάνιο στο υπογάστριο. Όταν συμβαίνει στην κόπωση λέγεται σταθερή στηθάγχη ενώ όταν εμφανίζεται και στην ηρεμία λέγεται ασταθής στηθάγχη.
  2. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου εκδηλώνεται όταν εκδηλώνεται η αιμάτωση της καρδιάς ή μειώνεται αρκετά, ώστε να προκαλέσει βλάβη ή νέκρωση του μυοκαρδίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις το έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται λόγω απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών από την αθηροθρόμβωση (δημιουργία θρόμβων στο αίμα), που οφείλεται συνήθως σε ρήξη ή ρωγμή της αθηρωματικής πλάκας. Το αν πεθαίνει ο άνθρωπος ή θα το ξεπεράσει εξαρτάται από το μέγεθος της ζημιάς, δηλαδή από το πόσο μεγάλο μέρος του μυοκαρδίου νεκρωθεί καθώς και από τις επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν την ώρα αυτή (π.χ. αρρυθμίες). Τα κλασικά συμπτώματα ενός εμφράγματος είναι ο έντονος πόνος ή το σφίξιμο στο στήθος που συχνά απλώνεται από το στέρνο προς τους ώμους και το χέρι. Βασικό σύμπτωμα του εμφράγματος είναι και μία συγκεκριμένη μορφή δύσπνοιας. Ο άρρωστος αισθάνεται ξαφνικά ότι δεν μπορεί να πάρει βαθιά ανάσα, σχεδόν λαχανιάζει ή έχει ταχυπαλμία. Ωστόσο, μερικές φορές, δεν προκαλείται κανένα σύμπτωμα ή μάλλον υπάρχει προειδοποίηση με παραπλανητικά συμπτώματα. Ένα από αυτά είναι ο πόνος στο στομάχι, που συνήθως αποδίδεται σε γαστρεντερικό πρόβλημα. Άλλα παραπλανητικά συμπτώματα είναι επίσης η ζαλάδα, η λιποθυμική τάση, αλλά και η ανεξήγητη καταβολή δυνάμεων, που αποδίδονται σε κούραση ή υπόταση. Μερικές φορές, πάλι, τα συμπτώματα υποχωρούν, εφησυχάζοντας τον ασθενή, για να εμφανιστούν όμως δριμύτερα μισή ώρα αργότερα. Έτσι ο ασθενής μέχρι να ξεδιαλύνει την κατάσταση μπορεί να χάσει πολύτιμο χρόνο για την επιβίωσή του.
  3. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία κατάσταση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να εκτελέσει το έργο της σαν αντλία, να ανταποκριθεί δηλαδή στις ανάγκες του οργανισμού και να διοχετεύσεις την απαιτούμενη ποσότητα αίματος. Η εύκολη κόπωση, η δύσπνοια, αλλά και τα οιδήματα στα πόδια, είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας. Μπορεί να συνυπάρχουν επίμονος βήχας και σφύρισμα κατά την αναπνοή.
  4. Αρρυθμίες. Οφείλονται σε διαταραχή του καρδιακού ρυθμού η οποία όμως δεν είναι πάντα ανησυχητική. Όταν π.χ. βιώνετε έντονες συγκινήσεις και συναισθήματα, όταν είστε ιδιαίτερα αγχωμένοι ή κουρασμένοι και άϋπνοι, οι σφίξεις της καρδιάς αυξάνονται (ταχυκαρδία). Επίσης, εάν πίνετε πολλούς καφέδες και καπνίζετε, τότε αρκετές φορές θα έχετε νιώσει την καρδιά σας να χτυπά με γοργούς ρυθμούς. Οι ταχυκαρδίες αυτές είναι συνήθως ασθενείς, αλλά ιδιαίτερη ανησυχία θα πρέπει να προκαλείται όταν αυξάνονται οι ρυθμοί της καρδιάς χωρίς να συντρέχει κάποιος προφανής λόγος (συγκίνηση, κούραση, αϋπνία, κατανάλωση καφέ ή κάπνισμα πολλών τσιγάρων) κι αυτή η κατάσταση διαρκεί πολλές ημέρες. Εάν καθημερινά λοιπόν νιώθετε «φτερουγίσματα» τα οποία παρουσιάζονται περισσότερες από 30 φορές (αισθάνεστε δηλαδή ότι παρεμβάλλεται ένας έκτατος χτύπος μεταξύ δύο κανονικών σφίξεων) θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον καρδιολόγο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα. Ακόμη στις περιπτώσεις έντονης ταχυκαρδίας που συνοδεύεται από ζάλη, τάση λιποθυμίας και δύσπνοια, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να υπάρχει κάποιο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.
  5. Ανεύρυσμα αορτής. Οφείλεται σε τοπική διαστολή της αορτής, όταν δηλαδή κάποιο τμήμα του μεγάλου αυτού αγγείου που ξεκινά από την καρδιά και καταλήγει στην κοιλιακή χώρα, «ξεχειλώνει» σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ξεπερνώντας έτσι περίπου κατά μιάμιση φορά τη φυσιολογική της διάμετρο. Το ανεύρυσμα της αορτής στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Έτσι, η διάγνωσή του γίνεται τις περισσότερες φορές μάλλον τυχαία (κατά την διάρκεια ιατρικών εξετάσεων π.χ. στο ετήσιο τσεκ-απ). Η ρήξη του ανευρύσματος είναι θανατηφόρος κατά 70% κι εκδηλώνεται με κραυγαλέα συμπτώματα. Πολύ προκάρδιο άλγος με αντανάκλαση στην πλάτη, μεγάλη πτώση της πιέσεως και καρδιογενές shock. Χρειάζεται άμεση νοσοκομειακή αντιμετώπιση.

Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα της καρδιάς που μπορεί να εκπέμπουν SOS. Στο επόμενο φύλλο θα αναφερθούμε στους επιβαρυντικούς παράγοντες, στην αντιμετώπιση, καθώς και σε μερικά στοιχεία που μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία τις ανωτέρω καταστάσεις.

 

Δρ. Σπύρος Ν. Παπαϊωάννου

Ειδικός Καρδιολόγος Διδάκτωρ Α.Π.Θ.

Αναπληρωτής Διευθυντής Α! Καρδιολογικής Κλινικής ΝΝΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: