ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Γραφεί ο Ελ. Σφακτός

Την 4η Αυγούστου κατόπιν προσκλήσεως του κ. Α/ΓΕΝ το Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΜΥΝ παρακάθησε σε γεύμα γνωριμίας που παρέθεσε ο κ. Αρχηγός παρουσία και των επιτελών του Αρχιπλοιάρχου Ι. Κωνστντινίδη ΠΝ (Δ/ντης ΕΓΑ/ΓΕΝ) και Αρχιπλοιάρχου (Μ) Α. Κρημιώτη ΠΝ (Κλάδος Δ!/ΓΕΝ).

Στην τρίωρη και πλέον διάρκεια του γεύματος πέρα από την λεπτομερή ενημέρωση για θέματα που αφορούν το ΠΝ, και για τη οποία επί μέρους είχαμε ενημερωθεί κατά τις επισκέψεις μας στους κ.κ. Υπαρχηγό ΓΕΝ, Διοικητή Ναυτικής Εκπαιδεύσεως και Διοικητή ΣΜΥΝ, εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε με έμφαση απόρροια της επισκέψεως μας, είναι το έμπρακτο ενδιαφέρον της ηγεσίας του ΠΝ για ότι έχει σχέση με την πρόοδο του σώματος.

Η εποχή διακρίνεται για τις τεράστιες ανατροπές, αναστατώσεις και ανακατατάξεις σε όλους τους τομείς του κοινωνικού ιστού. Ο Στρατός δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος. Το παλιό γνωστό μας «εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός» δεν έχει θέση σήμερα, δεν μπορεί να ισχύει ούτε κατά διάνοια. Σήμερα ζούμε νέες ιδέες, νέα συστήματα, νέες μέθοδοι και το κυριότερο: στις νέες γενιές ξεχωρίζουν άνθρωποι ιδεολογικά και πνευματικά απελευθερωμένοι από διάφορα εμπόδια και παλιές, συνήθειες που ενεργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες ανάπτυξης. Και όπως λέει ένας πρωτοπόρος στο χώρο της δημιουργικής και ανάπτυξης του marketing στην Ελλάδα ο Δρ. Πολιτικών Επιστημών Κωστ. Μαγνήσαλης «ο άνθρωπος πρέπει να απελευθερωθεί από την καθιερωμένη λογική, την κάθετη σκέψη που λειτουργούν αρνητικά στην προσπάθεια ανάπτυξης». Και προτείνει: τον χώρο της σκέψης και δράσης να τον καταλάβει η «φαντασία» η οποία είναι ο θεμέλιος λίθος προσπάθειας και βοηθά στην απαλλαγή από προηγούμενες συνήθειες (κατεστημένο), δειλία (ο φόβος να μη φανούμε ανόητοι εγκλωβίζει την σκέψη μας), να ζητούμε το απόλυτο με τη πρώτη μας προσπάθεια (αποθάρρυνση), ενώ `ένα ταξίδι χιλιάδων μιλίων αρχίζει πάντα με ένα βήμα`. Σε κάθε προσπάθεια αυτό είναι αρκετό, είναι μία αρχή. Η φαντασία πολλές φορές είναι πιο σημαντική και από τη γνώση.

Τον πιο πάνω δημιουργικό ρόλο καλείται να τον υλοποιήσει η εκάστοτε Διοίκηση σε όποιο χώρο και αν ανήκει (πολιτικό, δημόσιο, ιδιωτικό, στράτευμα, μικρή ή μεγάλη κοινωνική ομάδα κ.α.).

Η γενική εικόνα που αποκομίσαμε από την πιο πάνω πρόσκληση είναι ότι η ηγεσία κοιτάει πιο μπροστά από την απλή διαχείριση της εξουσίας. Προβληματίζεται για την σωστή διοίκηση, εκπαίδευση, εξέλιξη των στελεχών της μέσα από μία αξιοκρατική διαδικασία, εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και μάχιμων μονάδων, υποστήριξη  των συμφερόντων του σώματος, γόνιμη επικοινωνία προς όλες τις κατευθύνσεις κ.α. Ειλικρινώς θέλει να αφήσει έργο, έργο δημιουργικό. Σίγουρα και παλαιότερες ηγεσίες είχαν την ίδια πρόθεση, άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο (μερικές, ευτυχώς πολύ λίγες, έλαμψαν για τον μηδενισμό τους). Στα τριάντα χρόνια δραστηριότητάς του, ο ΣΑ/ΣΜΥΝ έχει ζήσει πολλές εικόνες.

Επίσης είναι γνωστό ότι, ο Στρατός γενικά είναι υπό την διοίκηση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, όπως πολύ σωστά προβλέπει το σύνταγμα. Ενίοτε, και αυτό είναι δική μας αλλά και κοινή διαπίστωση, ο χώρος του στρατεύματος χρησιμοποιείται συχνά από την πολιτική κατά το δοκούν και η εντολή «πολιτική βούληση» είναι σύνηθες φαινόμενο. Αυτή η παρέμβαση πολλές φορές πολύ ασφυκτική ή και απαξιωτική, λειτουργεί σαν τροχοπέδη στις ανάγκες αλλαγής και καινοτομιών. Πρόσφατο παράδειγμα ο νέος νόμος περί «ιεραρχίας και προαγωγών στις Ε.Δ.» (για αυτό θα αναφερθούμε στο επόμενο φύλλο, διότι ατυχώς στα προτεινόμενα ριζοσπαστικά μέτρα, ειδικά στην αναβάθμιση των ΑΣΣΥ, υπήρξαν αρνητικές τοποθετήσεις και μέσα από το Στράτευμα. Πάντως όχι από το ΠΝ).

Η άρνηση της αναβάθμισης, όπως διατυπώθηκε, είχε κίνητρα υποκειμενικά και όχι στηρίγματα αντικειμενικά, όπως ήταν η θέση του ΠΝ και ΠΑ.

Είναι σημαντικό ότι καμιά ιδέα, όσο ασήμαντη ή σπουδαία κι αν είναι, δεν έχει καμία αξία αν δεν υλοποιηθεί. Αυτό όμως δεν αφαιρεί την αξία και την αναγνώριση σε αυτόν ή αυτούς που την υποβάλλουν. Η άρνηση της προόδου χρεώνεται στους αρνητές και σε εκείνους που προκειμένου να διευρύνουν τα δικαιώματά τους ή οφέλη τους, διαμορφώνουν ή επηρεάζουν τις τελικές ρυθμίσεις. Σε κάθε εποχή υπήρξαν, θα υπάρχουν οι δυσαρμονικοί που κουβαλούν μέσα τους την αντίφαση, την ασυναρτησία, την διάσταση. Από την άλλη μεριά θα υπάρχουν εκείνοι που αγωνίζονται για την πρόοδο, την εξέλιξη κι ενεργούν «διαζευκτικά» και όχι «συζευκτικά» κατά τον Ε. Παπανούτσο.

Η εντύπωση και πάλι που αποκομίσαμε είναι ότι η παρούσα ηγεσία είναι τοποθετημένη κι ενεργεί θετικά ως προς τα προβλήματα του Ναυτικού. Το τι θα πετύχει δεν εξαρτάται από τις δικές της ικανότητες και χειρισμούς. Τον τελικό λόγο αλλού θα πρέπει να τον αναζητήσουμε. Σε αυτούς που κάθε ριζοσπαστική και αναγκαία μεταρρύθμιση την βάζουν κάτω από το χαλί και ασχολούνται με επουσιώδη θέματα. Και όπως πάντα, την αποτυχία την χρεώνουν σε άλλους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: