Ίσως Σας Ενδιαφέρει

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Ε Ν Ω Σ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Ν. Π. Δ. Δ

Γραφεία: Ι. Παπαρρηγοπούλου & Π.Π. Γερμανού

Πλατεία Κλαυθμώνος -105 61 Αθήνα

Τηλ.: 210 33 10 430 -210 33 10 431 – FAX: 210 33 10 429

Αριθ.πρωτ.:   385                                                        Ημερ.: 27 Μαίου 2010

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κο Α. Λοβέρδο

ΚΟΙΝ: Υπουργό Εθνικής Αμυνας κο Ε. Βενιζέλο

Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμυνας κο Π. Μπεγλίτη

Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κο Γ. Κουτρουμάνη

Αρχηγό Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχο Δ. Ελευσινιώτη Π.Ν.

Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας

ΘΕΜΑ: Νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, το οποίο εκπροσωπεί 10.000 Μέλη, σας απευθύνει την παρούσα επιστολή στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, γιατί παρά τον μεγάλο αριθμό των Μελών μας, δεν κληθήκαμε στον εν λόγω διάλογο.

Κατ αρχήν κε Υπουργέ θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε τις διάφορες δηλώσεις που έχετε κάνει κατά καιρούς στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) αναφορικά με το νέο Ασφαλιστικό.

α.- Δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις.

β.- Είσαστε Υπουργός υπεύθυνος μόνο για την ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα και δεν ασχολείσθε με την ασφάλιση των στρατιωτικών, η οποία είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

γ.- Ο παλαιός Λ.Α.Φ.ΚΑ εκρίθη αντισυνταγματικός, αλλά για τυτπκούς λόγους.

δ.- Η μόνιμη θέση του ΠΑΣΟΚ μετά ης εκλογές του 2004 ότι ο Λ.Α.Φ.Κ.Α πρέπει να σταματήσει να επιβαρύνει τους συνταξιούχους ήταν λαϊκισμός.

ε.- Η νέα εισφορά (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών διαφορών Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης του Ιδιωτικού Τομέα, που είναι στο κόκκινο και δεν έχουν να πληρώσουν συντάξεις.

Θα περίμεναν λοιπόν οι συνταξιούχοι και ειδικά α στρατιωτικοί συνταξιούχοι, αυτός ο επώδυνος και άδικος Λ.Α.Φ.Κ.Α. να εξαφανισθεί από την φιλοσοφία και την πρακτική του Υπουργείου σας. Αντ’ αυτού επανέρχεται με άλλη ονομασία (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), αλλά με μηνιαία κράτηση μπροστά στην οποία ο παλαιός ΛΑ Φ. ΚΑ φαντάζει ως χάδι (3-9 % των μεικτών αποδοχών).

Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή της νέας αυτής εισφοράς για τους ακόλουθους λόγους:

α.- Ενώ οι αποδοχές μας έχουν ήδη μειωθεί δραματικά κατά 16 % περίπου, λόγω της περικοπής των 2 επί πλέον συντάξεων που αφορούσαν τα δώρα, καλούμεθα τώρα να υποστούμε νέα μείωση, θεωρητικά της τάξεως 3-9 %.

β.- Η εξοντωτική αυτή εισφορά επιβάλλεται στα μεικτά και όχι στα καθαρά έσοδα μας με αποτέλεσμα το θεωρητικό αυτό ποσοστό να αυξάνεται πρακτικά σε 5-12 % επί των καθαρών εσόδων.

γ.- Η εισφορά αυτή αφορά σχεδόν όλους τους στρατιωτικούς συνταξιούχους, γιατί με το όριο των 1400 € που θέσατε, ξαφνικά γίναμε όλοι πλούσιοι και υψηλοσυνταξιούχοι. Ποίοι, εμείς που υπηρετήσαμε την πατρίδα μας έναντι κάθε επιβουλής, μεταξύ δε των μελών μας είναι και βετεράνοι του Β.’ Παγκοσμίου Πολέμου, εμείς που είμαστε συνεπείς σε όλες τις οικονομικές δοσοληψίες με το κράτος, και την σύνταξη αυτή την καθόρισε η Πολιτεία ως αναγνώριση αυτής της προσφοράς μας.

δ.- Την στιγμή αυτή που τα Μετοχικά Ταμεία των 3 Όπλων (Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας) διέρχονται και αυτά μίαν μεγάλη οικονομική κρίση, και επί πλέον ο νόμος 3408/2005 δεν έχει προσαρμοσθεί ώστε να λαμβάνουν μέρισμα επομένου ή μεθεπομένου βαθμού οι προ των ετών 2000 και 2002 αποοτρατευθέντες, όπως γίνεται για τους μετά τα έτη αυτά αποστρατευθέντες βάσει των νόμων 2838/00 και 3016/02 και έτσι διαιωνίζεται μία κατάφωρη αδικία σε βάρος χιλιάδων Μελών μας, ελλείψει πιστώσεων, δεν είναι αποδεκτό να συνεισφέρουμε σε άλλα Ταμεία τα οποία βρέθηκαν σε αυτή τη δεινή θέση, λόγω της εισφοροδιαφυγής, της κακής διαχείρισης τους, των «μαϊμού συντάξεων» και βέβαια του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς, που δυστυχώς δεν είναι λόγια δικά μας, αλλά κυρίως δικά σας.

ε.- Η Εισφορά αυτή θίγει κυρίως τους «υψηλοσυνταξιούχους» που αναρριχήθηκαν στα ύπατα αξιώματα της Ιεραρχίας των Ε.Δ., όπως τους Αρχηγούς και εκείνους που υπηρέτησαν σε Υποβρύχια, Αεροσκάφη και Ειδικές Δυνάμεις, γιατί αυτοί έχουν μεικτά που υπερβαίνουν τα 2900 € και συνεισφέρουν με τον ανώτατο συντελεστή του 9 %. Δηλαδή όλοι αυτοί που «ανταμείφθηκαν» από την Πολιτεία καλούνται τώρα να μην λαμβάνουν αυτά τα χρήματα, γιατί η Πολιτεία ούτε μνήμη έχει, ούτε γνωρίζει να τιμά αυτούς που αφιέρωσαν την ζωή και την οικογενειακή γαλήνη τους στην πατρίδα.

Τέλος αναφορικά με την εν λόγω Εισφορά, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι ως συνταξιούχοι μετέχουμε ενεργά στην υποστήριξη των επερχομένων γενεών, γιατί από τις συντάξεις μας βοηθάμε οικονομικά τα άνεργα ή χαμηλά αμειβόμενα παιδιά μας, η δε βοήθεια αυτή θα καταστεί εν πολλοίς αδύνατη μετά την επιβολή αυτής της εισφοράς. Επίσης ότι τα Μέλη μας θα προσβάλουν την Εισφορά αυτή με κάθε νόμιμο μέσο.

Ένα άλλο θέμα που μας θίγει από το νέο ασφαλιστικό είναι η περικοπή των συντάξεων στους εργαζόμενους συνταξιούχους. Η διάταξη αυτή είναι άδικη για τους στρατιωτικούς, γιατί λόγω του υπάρχοντος συστήματος τελειώνουν την σταδιοδρομία τους χωρίς να το θέλουν, μόνο και μόνο επειδή αυτό απαιτούν οι υπηρεσιακές ανάγκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συνταξιοδοτούνται στην πιο παραγωγική τους ηλικία με μικρότερες συντάξεις και βέβαια προτιμούν να εργάζονται και γιατί αυτό τους επιβάλλεται από τις οικονομικές τους ανάγκες, αντί να περνούν τις ώρες τους στα καφενεία. Ειδικά για αυτούς που ήδη εργάζονται και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει, η διάταξη αυτή αποτελεί στην ουσία βίαια απομάκρυνση τους και μάλιστα με παραίτηση από τις εργασίες τους.

Κατόπιν όλων αυτών, σας καλούμε κε Υπουργέ να εξαιρέσετε από τις προαναφερθείσες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού τους στρατιωτικούς συνταξιούχους, όπως πράττετε και για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς.

Προς τον κο Υπουργό Εθνικής Άμυνας στον οποίο κοινοποιούμε την παρούσα, παρακαλούμε όπως υποστηρίξει τα εν λόγω δίκαια αιτήματα μας.

Με τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

1. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αντιναύαρχος ε.α. Σ. ΠΕΡΒΑΙΝΑΣ ΠΝ

2. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Αντιναύαρχος ε.α. Θ. ΓΕΡΟΥΚΗΣ ΠΝ

3 ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Αντιπλοίαρχος (ΠΥ) ε.α. Γ. ΤΖΙΚΑΚΗΣ ΠΝ

4. ΜΕΛΟΣ Υποναύαρχος ε.α. Β. ΠΑΤΕΛΗΣ ΠΝ

5. ΜΕΛΟΣ Υποναύαρχος (Μ) ε.α. Δ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ Π Ν

6. ΜΕΛΟΣ Υποναύαρχος (Ο) ε.α. Ν. ΤΣΑΠΡΑΖΗΣ ΠΝ

7. ΜΕΛΟΣ Υποναύαρχος (ΥΙ) ε.α Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΠΝ

8. ΜΕΛΟΣ Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α. Δ. ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ

9. ΜΕΛΟΣ Αρχιπλοίαρχος (Δδ) ε.α. Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΝ

10. ΜΕΛΟΣ Πλοίαρχος (ΠΥ) ε.α. Χ. ΑΪΔΙΝΗΣ ΠΝ

11. ΜΕΛΟΣ Αντιπλοίαρχος (ΠΤ) ε.α. Γρ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΝ

Ο Πρόεδρος Δ.Σ./ΕΑΑΝ

Αντιναύαρχος ε.α. ΣΠ. ΠΕΡΒΑΙΝΑΣ ΠΝ

==================

Διαμόρφωση Συντάξεων μετά το νόμο 3833/10

Αντιπλοίαρχος (ΠΥ) ε.α. Γ. Τζικάκης ΠΝ

Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΝ

Θα καταβληθεί προσπάθεια, κάπως καθυστερημένα (λόγω των συνεχών παλινωδιών), να ενημερώσουμε τους συναδέλφους στα συνταξιοδοτικά μας (Νόμος 3833/10 και της τροποποιήσεώς του), τα οποία με την πάροδο του χρόνου φαίνονται να σταθεροποιήθηκαν προσωρινά. Οι κρατήσεις σύμφωνα με τις οποίες μειώνονται οι

συντάξεις δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να απεικονισθούν με

ακρίβεια, καθόσον εμπλέκονται οι αρμόδιοι Υπουργοί, οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν)  και  της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής  Τράπεζας,   όμως  το κυριότερο, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της Ελληνικής οικονομίας με τα εκάστοτε λαμβανόμενα μέτρα.

2. Αμετάβλητες παραμένουν (για τους ήδη συνταξιούχους):

α. η κύρια σύνταξη που έχει παγιοποιηθεί την 1/10/08 μετά την δεύτερη και τελευταία τμηματική αύξηση 2% του 2008 (πίνακας Γ 2008 που έχει δημοσιευθεί στους Θ. Α.  και εξακολουθεί να είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα ΕΑΑΝ)

β. Το χρονοεπίδομα που υπολογίζεται επί τοις εκατό με βάση την κύρια σύνταξη, το μέγιστο είναι τα 60% με 29 χρόναι πραγματικής υπηρεσίας.

γ. το επίδομα ειδικών οικογενειακών βαρών (BOB) και

δ. τα επιδόματα κινδύνου, όπως   πτητικό,   πτώσης αλεξιπτωτιστού υποβρυχίου καταστροφέα, καταδυτικό υποβρυχίων, δύτη, αυτοδύτη κτλ.

3.      Μειώνονται κατά 12% από 1/1/10 και κατά 20% από 1/6/10:

α. Το επίδομα υψηλής ευθύνης ανωτάτων (το παίρνουν αυτοί που έφεραν ε.ε. βαθμό Αρχιπλοιάρχου και άνω)

β. το ειδικό επίδομα (πρώην 176€), τώρα προσωπική διαφορά ( το παίρνουν αυτοί που έφεραν ε.ε. βαθμό Πλοιάρχου και κάτω)

4.      Το επίδομα ειδικών συνθηκών παγιώνεται στο ποσόν 63,29 € (100%), ενώ οι ε,α. λαμβάνουν λιγότερα

5.       Τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας θα λαμβάνουν 400 €, 200 € και 200€ αντίστοιχα οι λαμβάνοντες σύνταξη κάτω των 2.500€, ενώ καταργείται για σύνταξη άνω των 2.500 € (ακαθάριστα).

6.      Οδυνηρότερα όλων θα είναι (από 1 Αυγούστου 2010) η ειδική εισφορά του παραμφερούς ΛΑΦΚΑ, η οποία για σύνταξη (ακαθάριστη) διαμορφώνεται:

α. Από 1401 έως 1700 € στο 3% (ολοκλήρου του ποσού)

β. Από 1701 έως 2300 € στο5%

γ. Από 2301 έως 2900€ στο 7%

δ. Από 2901 € και πάνω, στο 9%.

7.      Τα μερίσματα ΜΤΝ και ΕΚΟΕΜΝ δεν μεταβάλλονται και δεν αθροίζονται στα 2500 € για τη λήψη των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, καθώς και για την ειδική εισφορά ΛΑΦΚΑ,

8.      Μειώνονται οι συντάξεις που δίνονται στις άγαμες ή διαζευγμένες κόρες του δημοσίου, ενώ για τις συντάξεις χηρείας, όταν η χήρα είναι κάτω των 50 ετών και με οικονομικά κριτήρια κάτω των 65 ετών, ακόμη συζητούνται.

9.      Δεν γνωρίζουμε αν τα παραπάνω αλλάξουν, αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπιστώσεις της «Τρόικα», ως προς την καλή πορεία της Εθνικής Οικονομίας. Ευχόμαστε καλό κουράγιο και καλή διαχείριση των οικονομικών μας.


Advertisements

One Response to Ίσως Σας Ενδιαφέρει

  1. Λιλα says:

    Η Εφημεριδα σας και οι στηλες της ειναι οαση στο χαος της σημερινης πραγματικοτητας. Ειθε να ειστε ολοι καλα και να συνεχιζεται να προσφερετε.

    Λιλα Ζουλια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: