Κατάθλιψη….

ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ-ΜΕ ΝΕΑ ΜΑΤΙΑ

Όλα μου φαίνονται μαύρα. Δεν είναι λίγοι όσοι χρησιμοποιούν αυτή την φράση και νιώθουν έτσι και ας μην έχουν τα μάτια τους κλειστά. Η κακή διάθεση και η επίτασή της υπό την κλινική εικόνα της κατάθλιψης, μας χτυπάει την πόρτα, είναι δίπλα μας και δεν πρέπει να έχουμε τα μάτια μας κλειστά. Η κατάθλιψη είναι η ψυχιατρική διάγνωση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία και αδιαφορία ευχαρίστησης και ικανοποίησης.

Στην φαρέτρα των υποστηρικτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων της κατάθλιψης βρίσκει κανείς ψυχολογικές θεραπείες, κοινωνικές επεμβάσεις και φάρμακα.

Δεν είναι μύθος ότι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στην χώρα μας είναι τα αντικαταθλιπτικά.

Πολλοί ισχυρίζονται πως οι ψυχικές νόσοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Η φύση της κατάθλιψης εμπεριέχει μεν συμπτώματα σχετικά με συναισθήματα και σκέψεις, αλλά εκτείνεται και σε μία σωματική διάσταση.

Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν στην υποχώρηση όλων των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά ακόμα κι αν δεν είναι τόσο αποτελεσματικά σίγουρα βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και την καθημερινή ποιότητα ζωής.

Υπάρχει έντονη φημολογία πως τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν εθισμό και δύσκολα μπορεί κάποιος να διακόψει. Αυτό δεν είναι ακριβές, διότι παρά την επίδραση που έχουν σε μία φυσιολογικά υπαρκτή ουσία, την σεροτονίνη, εάν διακοπούν σταδιακά, βαθμιαία, και υπό οδηγίες ειδικού, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αναφέρεται αρκετές φορές ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να αλλάξουν την προσωπικότητά μας. Αρκετοί έχουν μία αποστασιοποιημένη θέση για οποιαδήποτε ψυχο-ενεργή ουσία, η οποία θα μπορούσε να επιδράσει πάνω τους, και ειδικότερα στο μυαλό τους. Η αλήθεια όμως είναι πως τα αντικαταθλιπτικά όχι μόνο δεν αλλάζουν τις συνήθεις διαθέσεις του ατόμου, αλλά το επιστρέφουν στην πρότερη του καταθλιπτικού επεισοδίου κατάσταση της προσωπικότητας του.

Όπως όλα τα φάρμακα έτσι και τα ανωτέρω, μπορεί να έχουν αρκετές παρενέργειες, από ξηρότητα του στόματος μέχρι και σεξουαλική δυσλειτουργία. Η αποτελεσματικότητά τους τις περισσότερες φορές διαφαίνεται περίπου σε 4-6 εβδομάδες. Τόσο χρειάζεται συνήθως, προκειμένου να ρυθμιστεί η ανισορροπία του ισοζυγίου της σεροτονίνης.

Τελευταίες έρευνες έχουν αποδείξει πως αποτελεί αποτελεσματική «θεραπεία» κατά του stress η χρήση της σοκολάτας. Η καθημερινή κατανάλωση 40 γραμμαρίων σοκολάτας, είναι αρκετή, ώστε να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του stress.

Τέλος έχει αποδειχθεί ότι η υπερένταση, το stress, το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τα καρδιαγγειακά συμβάματα. Κι εδώ η χρήση των αντικαταθλιπτικών μπορεί να βοηθήσει, μειώνοντας τα καρδιαγγειακά επεισόδια που μπορεί να οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Δρ. Σπύρος Ν. Παπαϊωάννου

ΑΝΑΠΛ. Δ/ΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ

ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΝΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: