Νερό για χθές …..

ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Αντίληψη πως το νερό είναι απλώς ένας διαθέσιμος παραγωγικός πόρος απειλεί την ύπαρξη της Ζωής όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Φανερές είναι πλέον οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου, μείωση των βροχοπτώσεων, υψηλές θερμοκρασίες χειμώνα-καλοκαίρι εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, ένταση των βροχοπτώσεων, πλημμύρες, έλλειψη καλής ποιότητας όσο και ποσότητας νερού.

Τι όμως συμβαίνει; Πως έχουμε διαχειριστεί το νερό μέχρι σήμερα;

Το περισσότερο νερό (περίπου 85%) καταναλώνεται στην υδροβόρα εντατική καλλιέργεια λόγω της πολιτικής των «αρδεύσεων των κοινοτικών επιδοτήσεων» με αλλαγές των μη υδροβόρων καλλιεργειών π.χ. στάρι, με άλλες πολύυδροβόρες π.χ. βαμβάκι. Αποτέλεσμα είναι η «εκτροπή της ντροπής» του Αχελώου και η προσπάθεια να παίρνουμε νερό όσο πιο μακριά από τον τόπο της κατανάλωσης του. Είναι επομένως αναγκαία η επιστροφή στις παραδοσιακές και βιολογικές πολυκαλλιέργειες, χωρίς τη χρήση χημικών ώστε να μην μολύνονται τα υπόγεια νερά και η ανάπτυξη μη υδροβόρων καλλιεργειών ενεργειακών φυτών, εννοείται μη μεταλλαγμένων.

Στις πόλεις το 35% περίπου του νερού χάνεται από το τρύπιο δίκτυο. Είναι επείγον να «μπαλώσουμε» το τρύπιο δίκτυο και να γίνουν τα παρακάτω:

1. Διαχωρισμός του νερού για την πρώτη (πόσιμο) και δεύτερη χρήση (πότισμα, πλύσιμο) με διπλό δίκτυο.

2… Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στο βιολογικό καθαρισμό, στις Βιομηχανίες, τα ελαιουργία, πλυντήρια αυτοκινήτων κ.α.

3. Κατάργηση των απορροφητικών βόθρων,

4. Επεξεργασία των υγρών αποβλήτων πριν από την αποβολή τους στα ποτάμια και στις θάλασσες. Είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή των νόμων.

5. Αξιοποίηση του βρόχινου νερού με συλλογή του σε δεξαμενές για δεύτερη χρήση, αρχής γενομένης από τα δημοτικά και δημόσια κτήρια για πότισμα πάρκων. Το πότισμα από γεωτρήσεις δημιουργεί πρόβλημα υπεράντλησης των υπογείων υδάτων,

6. Καμπάνια μείωσης της κατανάλωσης λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν μπορεί η δημοτική αρχή να ζητά από τους πολίτες μείωση της κατανάλωσης όταν έχει απώλειες στο δίκτυο πάνω από 35%.

7. Η καμπάνια αντικατανάλωσης έχει να κάνει με το λεγόμενο «εικονικό νερό» το οποίο καταναλώνεται για παραγωγή κάθε προϊόντος.

8. Διατήρηση ανοιχτών χώρων στην πόλη και χρησιμοποίηση διαπερατών στο νερό υλικών για ανατροφοδότηση του υδροφόρου ορίζοντα και μείωση του κινδύνου για πλημμύρες.

Οι πόλεις, η γεωργία και η βιομηχανία πρέπει να βελτιώνουν τους τρόπους διαχείρισης του νερού με δεδομένη και την αλλαγή του κλίματος. Αντί να αναζητείται όλο και περισσότερο νερό από όλο και πιο μακριά, το νερό πρέπει να εξασφαλίζεται από τη βιώσιμη διαχείριση του τοπικά. Αυτό απαιτεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις προστασίας των πηγών από ρυπάνσεις, μακροχρόνια διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων, έμφαση της μείωσης της σπατάλης του νερού και τη διαχείριση της ζήτησης, πολιτικές προστασίας του κλίματος για περιορισμό φαινομένων ξηρασίας και ερημοποίησης καθώς και επανασχεδιασμό των δικτύων αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λημμάτων με στόχο να ανακυκλώνονται τα επεξεργασμένα απόβλητα ύδατα.

Η εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τη σημασία του νερού και του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Ο τρόπος της ζωής μας θα πρέπει να αντανακλά την ανάγκη για μείωση του ποσοστού του νερού που χρησιμοποιείται ή αποβάλλεται.

Επιμέλεια

Χαρίλαος Σχοινάς

ΣΝ 1967

Μέλος Οικολόγων

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: