Βιβλία

Όπως γράψαμε εν συντομία στο προηγούμενο φύλλο μας, στις 27/2, ημέρα 68ης επετείου από τον χαμό των Β. Ασλάνογλου και Ι. Κωστάκου στη Μάλτα το 1942, έγινε με κάθε επισημότητα και επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Τα ελληνικά Υποβρύχια» των ε.α. Ναυάρχων κ.κ. Τ. Μασούρα και Θωμά Κατωπόδη.

Σίγουρα, το Υποβρύχιο σαν όπλο, αγαπιέται με πάθος από αυτούς που το υπηρετούν, γοητεύει εκείνους που δεν το γνωρίζουν. Έτσι δικαιολογείται η παρουσία 1500 και πλέον ατόμων που γέμισαν ασφυκτικά τη μεγάλη αίθουσα τελετών της Σ.Ν.Δ. και τίμησαν με τη παρουσία τους πολιτικοί, Δήμαρχοι, Α/ΓΕΝ νυν και πρώην, Βετεράνοι κ.α.

Το βιβλίο που αποτελείται από δύο τόμους είναι πλούσιο τόσο σε φωτογραφικό υλικό, όσο και σε περιγραφές από την δράση των Υ/Β, που καλύπτουν όλη την ιστορική τους διαδρομή έως και σήμερα. Η ποιότητα δε της εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας είναι εφάμιλλα του περιεχομένου του. είναι μία σπουδαία όσο και εμπεριστατωμένη εργασία που δικαιώνει τους δύο συγγραφείς για την έρευνά τους που διήρκησε αρκετά χρόνια. Ο Διοικητής της ΣΝΔ Υποναύρχος (νυν Αντιναύαρχος) Γ. Δημητριάδης Π.Ν. καλωσόρισε τους παρευρισκομένους.

Η παρουσίαση έγινε από τους δύο συγγραφείς.Το βιβλίο προλόγισαν οι: Τζανής Τζανετάκης (+), ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επ. Α/ΓΕΝ Γ. Καραμαλίκης και ο Βετεράνος Β΄Π.Π. Ι. Κοντογιάννης(+). Χαιρετισμό απήυθηναν οι: Α/ΓΕΝ, οι Πρόεδροι ΕΛ. ΣΥΝΔ. Υ/Β, ΕΑΑΝ, Ν.Μ.Ε. Για την προσφορά του Π.Ν. στον Β΄ Π.Π. μίλησε ο κ. Καργάκος.

Το κλείσιμό της παρουσίασης έγινε με βιντεοσκοπημένη απαγγελία του ποιήματος του Άγγελου Σικελιανού «ο Πρωτέας» από τον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό (αναφέρεται στο γνωστό μας υποβρύχιο), συγκίνησε το ακροατήριο και καταχειροκροτήθηκε.

Το βιβλίο εκδόθηκε μερίμνη του Ναυτικού Μουσείου Έλλάδος και διατίθεται από τις εγκαταστάσεις του (Μαρίνα Ζέας Πειραιάς. Τηλ. 210 4286959, 4516264).

=========

ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Τ’ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Από τη στιγμή που θα ωριμάσουν οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, γένους και θρησκείας, τους συνοδεύουν συνειδητά ή ασυνείδητα τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα! Μερικοί απλώς τα γνωρίζουν ή τα έχουν ως σκέψη αδιάφορη. Άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν τα έχουν ακούσει ποτέ! Κάποιοι τα έχουν  ως βασανιστικό πειρασμό ή ως αναπόφευκτο γεγονός. Αρκετοί τα ζουν ακόμη και στα όνειρά τους και άλλοι τα γνωρίζουν και τα βιώνουν συνειδητά και απροκάλυπτα! Όμως υπάρχουν! Για τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα έχουν γραφεί κατά καιρούς πάρα πολλά. Τα έχουν αναλύσει Θεολόγοι και εκκλησιαστικοί πατέρες και έχουν ερευνηθεί οι πνευματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στον άνθρωπο κατά τη βίωσή τους, από διάσημους Ψυχολόγους και Ψυχιάτρους. Το παρόν πόνημα δεν ασχολείται με τις προαναφερόμενες μελέτες αλλά προσεγγίζει το θέμα μυθοπλαστικά και με κάποια σκωπτική διάθεση.

Κων. Σπύρου

ΣτΣ.Με αυτόν τον πρόλογο ο Κώστας Σπύρου (Αντιπλοίαρχος ε.α. ΠΥ/ΡΕ ΠΝ) μας προδιαθέτει για το πόνημά του που αναφέρεται στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Με έναν έντεχνο τρόπο μας περιγράφει την φανταστική ιστορία του ήρωά του, όπου μέσα από μία πολυτάραχη ζωή συναντά ή αν θέλετε, υποκύπτει στους εκπροσώπους των επτά αμαρτημάτων. Αυτοί είναι: Σατανάς (οργής), Ασμοδαίος (λαγνείας), Βεελφεγώρ (οκνηρίας), Εωσφόρος (αλαζονείας), Λεβίαθαν (ζήλιας), Μαμμωνάς (απληστίας) και Βελζεβούλ (λαιμαργίας). Στη θέση του ήρωα μπορεί να έχει υπάρξει ο καθένας από εμάς!!! (….ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω).

Συγχαρητήρια κ. Σπύρου, πάντα τέτοια. Το πόνημα του Κώστα βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του Συνδέσμου μας.

============

Απ’ τα πελάγη …… στους αιθέρες

Το χρονικό της Ναυτικής Αεροπορίας  1913-1941

Ένα ιστορικό κενό που υπήρχε στην ίδρυση και στη διαδρομή της Ναυτικής Αεροπορίας  ήρθε να γεμίσει η έκδοση του πιο πάνω βιβλίου, γραμμένο με την γνωστή βιβλιογραφική και αρχειοθετική έρευνα του Αντιναυάρχου (ε.α.) Ι. Παλούμπη Π.Ν.

Η παρουσίαση έγινε την 19 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο από τους:

Ιωαννίδη Παύλο (επίτιμος Αντιπρόεδρος Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»),

Χαραμή Σπύρο (Γενικός Δ/ντής Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ)

και τον συγγραφέα της έκδοσης.

Ο έτερος ομιλητής εφοπλιστής και αντιπρόεδρος του ΝΜΕ Λασκαρίδης Πάνος, αποκλεισμένος στο εξωτερικό λόγω ματαίωσης πτήσεων, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Στον χαιρετισμό του, ο παρευρισκόμενος ΥΕΘΑ κ. Βενιζέλος συνεχάρη τον συγγραφέα και δήλωσε ότι το ΠΝ είναι η μήτρα και ο ανάδοχος της Αεροπορίας, ο δε κ. Χαραμής, τόνισε ότι η Ναυτική Αεροπορία υπήρξε ο πυρήνας και της πολιτικής Αεροπορίας. Ο δε συγγραφέας αφιέρωσε το βιβλίο του σε μία ομάδα ανθρώπων που προσέφεραν τα πάντα στη Ν.Α. ως ένδειξη προσφοράς και αποκατάστασης της μνήμης τους.  Ο πλούτος των φωτογραφιών και των αυθεντικών ντοκουμέντων δικαιώνουν  ακόμη μία φορά την ιστοριογραφική ικανότητα του Ναυάρχου Παλούμπη.

Η ποιοτική του δε εκτύπωση το καθιστά επί πλέον συλλεκτικό στο είδος του.

Ο ΣΑ/ΣΜΥΝ ήταν εκεί και συγχαίρει το συγγραφέα και τους οργανωτές της παρουσίασης.

Το βιβλίο πλούτισε τη βιβλιοθήκη μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: