Σύντομο Ιστορικό

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

v     Οι αναμνήσεις είναι οι αστήρευτη παρακαταθήκη μνήμης για τις ημέρες που όλοι αφήνουμε πίσω μας και που μας ακολουθούν σαν σκιές σε όλη μας την ζωή. Και ότι πιστά σε ακολουθεί δεν μπορείς να το αποφύγεις ούτε να το διαγράψεις. Όσο δε και αν προσπαθήσεις να το νεκρώσεις μέσα σου, αυτό πάντα θα παραμένει αναλείωτο σε κάποια γωνιά του υποσυνείδητου.

v     Για όλους εμάς που αποφοιτήσαμε από τις εκάστοτε παραγωγικές σχολές Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, ο κόσμος αυτός παραμένει ο βασικός πυλώνας που καθόρισε τις σκέψεις μας, τον τρόπο ζωής μας, οι δε μνήμες που μας αποταμίευσε, ιδίως εκείνες της περιόδου μαθητείας, είναι βαθιά ριζωμένες, βιώματα και όχι απλές μνήμες επιφανείας. Γι΄αυτό δεν ξεθώριασαν και άντεξαν στον χρόνο.

v     Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των αποφοίτων κράτησε από τη φθορά του χρόνου αναλλοίωτες τις μικρές ή μεγάλες χαρές κι εμπειρίες και τις φύλαξε σαν τιμαλφή στη μνήμη του και τις μοιράζεται τώρα στις ηλικές των «ήντα» μαζί με αυτούς που τις δημιούργησε-έζησε εκεί στα «ναυτικά στέκια» (ενώσεις, Συνδέσμους κ.α.). Τις δυσάρεστες έως βασανιστικές εμπειρίες, που δεν ήταν λίγες, τις παραμέρισε αφού πρωτίστως του χρησίμευσαν να βελτιώσει ή ολοκληρώσει την κριτική του ικανότητα και να «σταθεί» σωστά στην οικογένειά του, στην κοινωνία.

v     Ο Σύνδεσμός μας δημιουργήθηκε από μία παρέα συμμαθητών της τάξης 1953 της Σχολής Ναυτοπαίδων (ΣΝ) που εφορούντω από τα πιο πάνω.

v     Τα γραφεία μας στεγάζονται σε ιδιόκτητο (κληροδότημα) κτήριο του Ταμείου Εθνικού Στόλου επί της οδού Παλλάδος 24-26 Μοναστηράκι, εκεί που για τους παλαιούς λειτουργούσε ο Π.Ο.Ν.

v     Η εφημερίδα αποστέλλεται δωρεάν σε 1600 μέλη και φίλους του συνδέσμου. Η εκτύπωση-αποστολή καθώς και τα λειτουργικά μας έξοδα καλύπτοναι από συνδρομές ολίγων μόνο μελών μας που είναι τακτικοί και ενίοτε επαναλαμβανόμενοι στις υποχρεώσεις τους. Χάρη σε αυτούς και στη γενναιοδωρία ορισμένων συναδέλφων, όταν χρειαστεί, «ταξειδεύουμε» τον σύνδεσμό μας επί τριάντα χρόνια με μία πλούσια γκάμα δραστηριοτήτων (βλέπε φωτογραφίες από στήλη «επετειακά»). Οφείλουμε να μνημονεύσουμε την ετήσια ενίσχυση από €500,00 που καθιέρωσε από το 2009 το παρόν Δ.Σ. της ΕΑΑΝ για Συνδέσμους-Συλλόγους προελεύσεως Π.Ν. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

v     Από όλες μας τις δραστηριότητες οφείλουμε να εξάρουμε εκείνη του «Ταμείου Αρωγής», όπου αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες προσφέραμε και προσφέρουμε κατά καιρούς, θέλουμε να πιστεύουμε, σπουδαία προσφορά, ηθική και υλική, σε συναδέλφους με μεγάλη ανάγκη. Ηθική μας υποχρέωση να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που αγόγγυστα και πλουσιοπάροχα μας συνέδραμαν, μας συνδράμουν. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμ στους: Μότορ-οϊλ (κ. Β. Βαρδινογιάννη), Σπ. Δημουλά Σ.Ν. 1951 (Ναυτιλιακές επιχειρήσεις), Κυρ. Σιφνάκη Σ.Ν. 1952 (τ. Αντιδήμαρχος και Αντινομάρχης Πειραιώς), και Μιχ. Καλαφάτης Σ.Ν. 1953 (αρχιμηχανικός Ναυτιλιακών επιχειρήσεων).

v     Η δανειστική βιβλιοθήκη μας οργανώθηκε πρόσφατα. Περιέχει 400 περίπου τον αριθμό βιβλία, συνεχώς πλουτιζόμενη και καλύπτει όλο το φάσμα περιεχομένου:

 • Ιστορικά από τη δράση του Π.Ν. (Βαλκανικοί, Α!, Β! Παγκόσμιοι Πόλεμοι).
  • Πολιτική ιστορία-αναλύσεις.
  • Βιογραφίες.
  • Λογοτεχνία ελληνική και ξένη.
  • Θρησκευτικά βιβλία.
  • Ιατρικά βιβλία.
  • Εγκυκλοπαίδειες.
  • Συλλεκτικά βιβλία Π.Ν. ετών 1912, 1920 (μόνο για στοιχεία εντός γραφείου).
  • Παλαιά τεύχη: Ναυτική Επιθεώρηση, Ναυτική Ελλάς, Θαλασσινοί Απόηχοι, Νέα του ΣΑ/ΣΜΥΝ.
  • Επίσης, υπάρχουν για δωρεάν διάθεση σειρά τριών βιβλίων αναφερόμενα στα γεγονότα της Μ. Ανατολής. Βιβλία παλαιών εκδόσεων για τυχόν συλλέκτες στα αγγλικά ετών 1909-1941 και γαλλικά 1881-1933.

(Για περισσότερη «γνωριμία» στο άρθρο «Επετειακά» από το φύλλο του ΣΑ/ΣΜΥΝ Νο 104)

v     Με τη δημιουργία της παρούσης ιστοσελίδας πέρα από την είσοδό μας στον σύγχρονο χώρο της επικοινωνίας, ολοκληρώνεται και η οργάνωση του Συνδέσμου μας σε όλες τις εκφάνσεις των δραστηριοτήτων του. Ειλικρινά ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον συνάδελφο Αντιπλοίαρχο ε.α. Σωτήρη Κασαπίδη (ΣΔΥΝ 1974) για την δημιουργία της σελίδας αυτής καθώς και το μέλος του Δ.Σ. μας, Σημ. ε.α. Ευστρ. Μπαϊρλή (ΣΔΥΝ 1974) για το αμέριστο ενδιαφέρον και ζήλο που δείχνει για το σύνδεσμό μας γενικά και την ευτυχή κατάληξη του παρόντος έργου που είχε αναλάβει. Ευχαριστούμε και όλους εσάς που θα μας επισκεφτείτε και οι τυγχόν υποδείξεις σας-παρατηρήσεις σας καλοδεχούμενες.

Το Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΜΥΝ

Αρέσει σε %d bloggers: